AEM po starom: Džafić "strože" upozorio Pink M

Iz Agencije su "Vijestima " kazali da predlog Savjeta nije nalog i da po prigovorima odlučuje isključivo direktor AEM
74 pregleda 5 komentar(a)
Abaz Džafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Abaz Džafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.07.2017. 14:07h

Agencija za elektronske medije (AEM) izrekla je još jednu - 13. mjeru upozorenja, ovog puta "upravno-nadzornu", televiziji Pink M zbog kršenja programskih standarda i principa.

Time su ignorisali raniji zaključak Savjeta AEM-a da “razmotri preduzimanje strože kazne” od upozorenja prema toj televiziji, ukoliko još jedan prigovor na njen rad bude prihvaćen.

Pomenuta mjera upozorenja izrečena je 5. jula po prigovoru direktora nezavisnog dnevnika “Vijesti” Željka Ivanovića. On se 5. maja žalio na prilog Pink M, emitovan nekoliko dana ranije, u kojem ga, bez pozivanja druge strane optužuju, da je tokom izbora u Herceg Novom bio “angažovan od strane predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića da preko medija naruši ugled Demokratske partije socijalista (DPS)”. Takođe su objavili da se direktor “Vijesti” tom prilikom sastao sa Krivokapićem u pomenutom primorskom gradu, šta je Ivanović demantovao u prigovoru.

Iz AEM-a, na čijem čelu sjedi Abaz Džafić , odgovorili su da je izrečena “upravno-nadzorna” mjera upozorenja, šta je navodno strože od ranijih upozorenja.

“Prilikom izricanja upravno-nadzorne mjere, direktor Agencije je imao u vidu da je Savjet AEM predložio direktoru da, prilikom sljedećeg kršenja normi Zakona o elektronskim medijima ili podzakonskih akata Agencije, od strane emitera "Pink M", razmotri preduzimanje strože kazne”, piše AEM u obrazloženju odluke povodom Ivanovićevog prigovora.

Pojasnili su "Vijestima" da predlog Savjeta nije nalog i da po prigovoru fizičkog ili pravnog lica na rad emitera odlučuje direktor Agencije.

“Protiv takve odluke može se izjaviti žalba Savjetu Agencije, kao drugostepenom organu, koji može i da izrekne 'strožu mjeru' ukoliko cijeni da je to opravdano i da ima uporište u zakonu i podzakonskim aktima, kao i u uporednoj praksi i međunarodnim standardima. Protiv odluke Savjeta Agencije može se pokrenuti upravni spor”, piše u odgovor AEM-a.

Ivanović je “Vijestima” kazao da je posljednja odluka Džafića samo nastavak “tragične uloge” koju je odigrao u Crnoj Gori kao regulator kada su u pitanju elektronski mediji.

“Počevši od izdavanja licenci, preko urušavanja tržišta elektronskih medija, do ovog potpunog obesmišavljanja programskih načela i profesionalnih standarda. Čak i kada Džafića više ne bude tu, trebaće godine da se Crna Gora oporavi od hajke i od takve propagande. Prosto sam zabrinut kada će javnost, koja je ovim najviše ugrožena, moći da se vrati u normalu”, ocijenio je Ivanović.

Smatra da se ovim samo podstiče kampanja protiv kritičara režima i da je njihova odgovornost za urušavanje medijskog prostora “kolosalna”.

“I to rade ne zato što ne znaju šta bi trebalo da rade ili zato što ne znaju da je to brutalno kršenje profesionalnih standarda, jer su se oni (AEM) u par razgovora koje smo imali u ovih pet godina i sami zgražavali nad tim istim Pinkom, a onda kada se pošalju prigovori iznalaze raznorazne razloge da čak većinu tih prigovora odbiju”, saopštio je.

AEM je do sada izdao 12 upozorenja televiziji Pink M, od kojih je čak devet po istom osnovu kršenja Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika o programskim standardima Agencije. U proceduri su još dva prigovora na rad ove televizije.

Članovi Savjeta AEM-a ranije su saopštili da je trenutni zakonski okvir jako loš, jer ne precizira iznos novčane kazne kao strože sankcije nakon upozorenja Agencije za kršenje standarda, već isključivo privremeno oduzimanje odobrenja u roku do mjesec dana.

Tvrde da je u Pinku došlo do “progresa” u profesionalnosti

AEM je u obrazloženju odluke da se Pinku izrekne mjera upozorenja saopštio da je Džafić imao u vidu da je u radu te televizije došlo do većeg “poštovanja programskih standarda”.

“Direktor Agencije je imao u vidu da je u radu emitera došlo do određenih progresa u smislu poštovanja Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima”, piše u obrazloženju.

Oni su, takođe, saopštili da je izrečena mjera srazmjerna prirodi i težini prekršaja, kao i da se može očekivati da će upozorenje biti dovoljno da emiter ubuduće ne ponovi protivpravno ponašanje.

Bonus video: