Kotor: Uvećana naplata naknade za ekonomsko iskorišćavanje kulturnih dobara

"Za svaki cent možemo da položimo račune svim Kotorankama i Kotoranima. Da bi se uopšte govorilo o efikasnom sistemu javnih prihoda, propisi se moraju dosljedno i neselektivno primjenjivati", navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika Opštine Kotor
0 komentar(a)
Kotor, Foto: Siniša Luković
Kotor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.07.2017. 09:10h

Opština Kotor je na ime naknade za ekonomsko iskorišćavanje kulturnih dobara od početka godine naplatila 121.346 eura, saopšteno je iz kabineta predsjednika Opštine Vladimira Jokića.

Kako se navodi naplata je za trećinu viša u odnosu na obim ostvarenih javnih prihoda po ovom osnovu u istom periodu prošle godine, za vrijeme prethodne vlasti.

Dodaje se da je po osnovu ove naknade u 2016. naplaćeni iznos bio 80.232 eura.

"Izvanredni fiskalni učinci nijesu, niti mogu doći sami od sebe, već su posljedica čvrste volje da reformišemo način upravljanja javnim novcem. Za nas su kulturna dobra Kotora prije svega osnovne vrijednosti koje zaslužuju najveći stepen obzirnosti, a kulturni razvoj istinski prioritet, jer bez njega nema suštinskog socio-ekonomskog razvoja. Ako se vodi računa o svakom centu, rezultati na polju fiskalne konsolidacije i ekonomskog napretka grada neće izostati. Za svaki cent možemo da položimo račune svim Kotorankama i Kotoranima. Da bi se uopšte govorilo o efikasnom sistemu javnih prihoda, propisi se moraju dosljedno i neselektivno primjenjivati", navodi se u saopštenju.

Ističe se da kulturna prijestonica Crne Gore - Kotor "vraća staru slavu i zavređuje sve veću pažnju i na međunarodnom planu".

"Mi se uspješno staramo o očuvaju i valorizaciji svih dobara našeg grada i garantujemo da je vrijeme prepuštanja samovolji moćnika zauvijek prošlo, a da su oni koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem narušavali kulturnu baštinu Kotora i njegove znamenite znakove raspoznavanja otišli u neslavnu političku istoriju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: