Vlada: Ljekovi na recept mogu se dobiti i u privatnim apotekama s kojima Fond zaključi ugovor

Kako je saopšteno, Odluka je donešena u cilju veće dostupnosti ljekova i kontinuiranog snadbijevanja građana i zdravstvenih ustanova čiji je osnivač država
0 komentar(a)
tablete, ljekovi, Foto: Arhiva "Vijesti"
tablete, ljekovi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.07.2017. 15:32h

Vlada je danas usvojila Odluku o dopuni Odluke o mreži zdravstvenih ustanova kojom se građanima omogućava da uz recept ljekove dobiju i kod apoteka čiji je osnivač drugo pravno i/ili fizičko lice, sa kojom Fond za zdravstveno osiguranje zaključi ugovor.

Kako je saopšteno, Odluka je donešena u cilju veće dostupnosti ljekova i kontinuiranog snadbijevanja građana i zdravstvenih ustanova čiji je osnivač država.

„Donošenjem ove Odluke, po modelu javno-privatnog partnerstva, davalac usluga koji obezbjeđuje ostvarivanje prava na ljekove koji se propisuju na recept može da bude i apoteka čiji je osnivač drugo pravno i/ili fizičko lice, sa kojom Fond za zdravstveno osiguranje zaključi ugovor, čime će se obezbijediti stabilnije snabdijevanje ljekovima i izbjeći dugotrajne procedure nabavki ljekova i potencijalne mogućnosti njihove nestašice“, kaže se u saopštenju nakon sjednice Vlade.

Pojašnjava se da će recept koji je propisan od izabranog doktora moći da se realizuje, osim u 53 apoteke „Montefarma“ i u više od 250 apoteka, koje imaju mogućnost da zaključe ugovor sa Fondom.

Vlada je, kako se navodi, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe.

Pojašnjeno je da se najvažnije izmjene odnose na stvaranje uslova za ostvarenje punopravnog članstva u Pariškom memorandumu o razumijevanju, udruženju čiji je Crna Gora trenutno pridruženi član.

„Pored toga, implementira se evropska direktiva o uslovima koje treba da ispuni organizacija koja u ime države vrši nadzor nad brodovima pod crnogorskom zastavom u međunarodnoj plovidbi. Takođe, utvrđene su i odredbe koje se odnose na obaveze organa uprave nadležnog za ugljovodonik i uslove života i rada pomoraca na brodovima“, kaže se u saopštenju.

Usvojena je, dodaje se, Analiza efikasnosti funkcionisanja sistema izvršenja (oktobar 2015. – januar 2016.), koja sadrži ocjenu stanja efikasnosti sistema izvršenja kod javnih izvršitelja i sudova, izvršenja bez učešća suda ili javnog izvršitelja, kao i nadzor nad zakonitošću rada javnih izvršitelja.

Saopšteno je da je u raspravi konstatovano da su izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, koje su stupile na snagu u aprilu ove godine, poboljšana postojeća rešenja i stvoreni uslovi da postupak izvršenja bude brži, kvalitetniji i efikasniji.

“Takođe, izmjenama i dopunama Zakona o javnim izvršiteljima uvedena je i ravnomjerna raspodjela predmeta u kojima se kao izvršni povjerioci pojavljuju državni organi i drugi organi koji vrše javna ovlašćenja, kao i privredna društva, unaprijeđene su odredbe za odgovornost i pooštreni uslovi za imenovanje javnih izvršitelja”, naveli su iz Vlade.

Kako su rekli, zaključeno je da je radi efikasnijeg praćenja funkcionisanja sistema izvršenja potrebno nastaviti kontinuirani nadzor nad zakonitošću rada javnih izvršitelja i povećati broj pravosudnih inspektora.

Vlada je usvojila Informaciju o aktivnostima u vezi sa procesom kodifikacije građanskog prava u Crnoj Gori.

"U diskusiji je ocijenjeno da su stvoreni su svi neophodni uslovi za kodifikaciju građanskog prava u obliku Građanskog zakonika Crne Gore, za čije donošenje je ustavni osnov neosporan", navodi se u saopštenju.

Pored ostalog, naglašeno je da će kodifikovana zakonska rješenja doprinijeti povećanju pravne i socijalne sigurnosti svih pravnih subjekata i harmonizaciji pravnih rješenja sa pravom Evropske unije i ubrzati neophodne integracione procese, koji su bitan uslov za dalji prosperitetni razvoj Crne Gore, njenih građana i pravnih lica.

Tim povodom, kako je saopšteno, Vlada je donijela zaključke kojima su definisani naredni koraci u procesu kodifikacije građanskog prava.

Navodi se da je usvojen Polugodišnji izvještaj o realizaciji aktivnosti sprovođenja plana preventivnih mjera za suzbijanje bolesti kvrgave kože i bolesti plavog jezika u ovoj godini.

"U Izvještaju je navedeno da se preventivne mjere sprovode previđenom dinamikom, da je trenutna epizootiološka u Crnoj Gori situacija stabilna, te da, kao rezultat efikasnog djelovanja nadležnih institucija, nema prijava slučajeva ovih opasnih zaraznih bolesti", kaže se u saopštenju.

Bonus video: