DPNCG: Skandalozno saslušavanje novinara "Vijesti", ministar i premijer da hitno reaguju

"Ako policiji nije poznat Zakon o medijima koji štiti novinarske izvore, na raspolaganju su im edukacije i konsultacije sa onima koji to treba da znaju, njihovim šefovima"
0 komentar(a)
Novinar, Foto: Shutterstock
Novinar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.07.2017. 14:39h

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) ocijenilo je skandaloznim "saslušavanje novinara dnevnika "Vijesti" Samira Adrovića i Jelene Jovanović zbog teksta koji su objavili u tom dnevniku".

U saopštenju Društva navodi se da je pozivanje novinara da daju izjave "u svojstvu građana" i zahtjev da otrkriju izvor informacija policijska metoda primjerena krajnje nedemokratskim režimima i zloupotreba službenog položaja.

"Ako policiji nije poznat Zakon o medijima koji štiti novinarske izvore, na raspolaganju su im edukacije i konsultacije sa onima koji to treba da znaju, njihovim šefovima. Ako se ima u vidu činjenica da ovo nije izolovan slučaj, smatramo da je nužna hitna reakcija ministra unutrašnjih poslova i premijera", kaže se u saopštenju.

U DPNCG-u su uvjereni smo da takvi "bahati postupci ne idu u prilog državi koja pokušava da prikaže napredak u oblasti vladavine prava, slobode medija i poštovanja ljudskih prava".

U Društvu ocjenjuju da su takvi pritisci, neriješeni napadi na novinare, ekonomsko iscrpljivanje pojedinih medija i primjeri saslušanja novinara, optuženje novinara istraživača Jova Martinovića upravo su razlog što je Crna Gora veoma nisko na ljestvici poštovanja slobode medija.

"Tražimo od nadležnih organa da odmah ispitaju ovaj skandal i preduzmu mjere iz svoje nadležnosti kako se tako nešto više ne bi ponovilo, te da prestanu sa praksom zastrašivanja novinara koji rade posao u interesu javnosti", navodi se u saopštenju.

Bonus video: