Zeta ove godine neće u Krupac

Iz neformalne grupe “Rijeka je život”, formirane kako bi se sačuvala Zeta , saopštili su da Agencija za zaštitu životne sredine produžila rok za dopunu Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu do godinu dana
94 pregleda 2 komentar(a)
Krupac, Foto: Svetlana Mandić
Krupac, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.07.2017. 20:15h

Radovi na prevođenju vode iz rijeke Zete u Krupac neće početi do sljedeće godine, iako je bilo predviđeno da krenu prošlog mjeseca.

Iz neformalne grupe “Rijeka je život”, formirane kako bi se sačuvala Zeta , saopštili su da Agencija za zaštitu životne sredine produžila rok za dopunu Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu do godinu dana.

Istakli su da rješenje Agencije za njih predstavlja dobijenu bitku, jer je garant da se sa realizacijom projekta neće početi sve dok svi zakonski uslovi ne budu ispunjeni i Zeta sačuvana.

“Imajući u vidu da se radi o kompleksnom projektu, potrebno je projekat u potpunosti usaglasiti sa postojećom zakonskom normativom i standardima očuvanja životne sredine i očuvanja vodotoka”, saopštili su iz grupe “Rijeka je život”.

Glavni nedostaci projekata, kako su ukazali mještani miločanskog, brezovačkog i rastovačkog kraja, kao i stručnjaci koji su prisustvovali raspravi, su moguća plavljenja i formiranje deponije smeća.

I Izet Močnik iz slovenačke kompanije IBE koja je uradila projekat, kazao da je akumulacija mala i da je teško očekivati da može riješiti problem poplava.

Kako stoji u projektu, 300 dana u godini protok vode ispod brane bio bi 1.300 metara kubnih u sekundi, pa je za očekivati, kako ističu mještani, da rijeka u tom periodu praktično presuši nizvodno od brane.

Ideja o prevođenju Zete u Krupac datira još od 1968. godine, a projekat bi Elektroprivredi donio značajne efekte u povećanju proizvodnje električne energije.

Procjenjuje se da bi godišnja proizvodnja HE “Perućica” bila povećana za oko 30 gigavat časova, a prihodi bi bili veći za 2,5 do 3,7 miliona eura.

Bonus video: