Ministarstvo: Rješenje o licenciranju u skladu sa zakonom

Iz Ministarstva su napomenuli da su svi studijski programi iz Rješenja tog resora, broj UPI broj 060-84/2017-1 od 3. jula 2017. godine, akreditovani odlukama Savjeta za visoko obrazovanje
89 pregleda 1 komentar(a)
Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore
Ažurirano: 11.07.2017. 18:33h

Ministarstvo prosvjete nije licenciralo neakreditovani studijski program, već je donijelo rješenje o licenciranju u skladu sa zakonom, saopšteno je iz tog resora.

Univerzitet Crne Gore saopštio je ranije danas da je Ministarstvo izdalo licencu za neakreditovani studijski program u Beranama, i da se radi o nonsensu i pravnom nasilju.

U reagovanju Ministarstva navodi se da je, na osnovu Izvještaja Komisije za sprovođenje postupka akreditacije, Savjet donio Odluku o izdavanju sertifikata o akreditaciji, broj 05-1-35/2017 od 12. maja, osnovnih akademskih i primijenjenih studijskih programa koji se realizuju na Medicinskom fakultetu UCG.

Navodi se da je, u postupku akreditacije reformisanih studijskih programa UCG, za studijski program Visoka medicinska škola, Komisija u Izvještaju o akreditaciji, broj 05-1-11/2017-1 od 8. marta, Savjetu, između ostalog, sugerisala da „treba sagledati mogućnosti proširenja prostora Medicinskog fakulteta, a u cilju kvalitetnog izvođenja nastave“.

Kako su naveli iz Ministarstva, Komisija je to sugerisala „imajući u vidu da je postojeća zgrada planirana za jedan, a da se realizuju tri studijska akademska programa, a u planu je i izmještanje studijskog programa Visoke medicinske škole iz Berana“.

Sugerisano je, kako se navodi, i da su „postojeće laboratorije predviđene za rad u malim grupama – do deset studenata.“

Iz Ministarstva su kazali da se, prema odredbama člana 28 Zakona o visokom obrazovanju, u postupku akreditacije vrši ocjena kvaliteta studijskog programa i njegove usklađenosti sa profesionalnim potrebama i usvojenim standardima, i uporedivosti sa sličnim ili istim programima u inostranstvu.

„Prema tome, u postupku akreditacije studijskog programa ne vrši se utvrđivanje ispunjenosti uslova za obavljanje djelatnosti u pogledu prostora, već se to utvrđuje u postupku licenciranja“, naglasili su iz tog resora.

Kako su naveli, saglasno navedenim odredbama, u postupku licenciranja ustanova visokog obrazovanja utvrđuje se ispunjenost uslova za osnivanje i obavljanje djelatnosti u pogledu prostora, kadra, nastavnih sredstava, opreme i finansijskih sredstava.

Iz Ministarstva su podsjetili da Vlada, na sjednici od 1. juna, saglasno članu 27 Zakona, nije prihvatila prijedlog Upravnog odbora Univerziteta o promjeni sjedišta studijskog programa Visoka medicinska škola iz Berana u Podgoricu.

„Saglasno navedenom, a u skladu sa članovima 23 i 29, Ministarstvo prosvjete je donijelo Rješenje, broj UPI broj 060-84/2017-1 od 3. jula, kojim je utvrđen broj studenata za upis u prvu godinu studija na UCG, za sve organizacione jedinice Univerziteta, po studijskim programima“, kaže se u reagovanju.

Iz Ministarstva su napomenuli da su svi studijski programi iz Rješenja tog resora, broj UPI broj 060-84/2017-1 od 3. jula 2017. godine, akreditovani odlukama Savjeta za visoko obrazovanje.

„Shodno navedenom, Ministarstvo prosvjete nije licenciralo neakreditovani studijski program, već je donijelo rješenje o licenciranju u skladu sa zakonom“, zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: