UCG: Ministarstvo izdalo licencu za neakreditovani studijski program

Kako su precizirali, rješenje pod tačkom 16. Medicinski fakultet Podgorica sadrži stavku „Visoka medicinska škola, Berane“ iako je UCG podnio zahtjev za licenciranje tog studijskog programa u Podgorici
90 pregleda 2 komentar(a)
Medicinski fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Medicinski fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.07.2017. 16:57h

Ministarstvo prosvjete izdalo je licencu za neakreditovani studijski program u Beranama, saopštio je Univerziteta Crne Gore (UCG), navodeći da se radi o nonsensu i pravnom nasilju.

U saopštenju se navodi da je Prosvjetna inspekcija koju je Ministarstvo uputilo u ponedjeljak, tokom inspekcijskog nadzora upoznata sa cjelokupnom relevantnom dokumentacijom i pravnim propisima koji potvrđuju ispravnost odluke UCG da nije moguće izvršiti upis na neakreditovani studijski program.

Kako su kazali sa UCG, iako inspekcija nije imala primjedbi na postupanje Univerziteta, do danas nije dobijen pisani nalaz.

„Univerzitetu je Ministarstvo prosvjete danas dostavilo rješenje kojim se utvrđuje broj studenata za upis u prvu godinu studija na UCG (licenca) za sve organizacione jedinice, po studijskim programima“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je rješenje Ministarstva datirano na 3. jul, i da je donijeto na zahtjev Univerziteta koji je upućen još 15. maja, "nakon akreditacije UCG od 12. maja od strane Savjeta za visoko obrazovanje i međunarodnih ekspertskih komisija“.

„Rješenje je evidentno nezakonito u dijelu u kome daje licencu studijskom programu koji nije akreditovan“, smatraju na UCG.

Kako su precizirali, rješenje pod tačkom 16. Medicinski fakultet Podgoric sadrži stavku „Visoka medicinska škola, Berane“ iako je UCG podnio zahtjev za licenciranje tog studijskog programa u Podgorici.

Navodi se da su svi priloženi dokazi za ispunjenje licencionih uslova u Podgorici, u skladu sa akreditacionim elaboratom.

„Nije po zakonu moguće dati licencu suprotno zahtjevu za licenciranje. Pravni je nonsens i pravno nasilje izdati licencu u Beranama za studijski program koji je po međunarodnim standardima akreditovan u Podgorici, o čemu svu dokumentaciju imaju i Ministarstvo prosvjete i Prosvjetna inspekcija“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je UCG zakazao sjednicu Senata, najvišeg akademskog tijela, „spreman da pred javnošću još jednom potvrdi svoj stav koji je prije svega u korist studenata i u skladu sa institucionalnom odgovornošću“.

Bonus video: