Kreće upotreba softvera protiv plagijarizma

Softver iThenticate omogućiće ustanovama visokog obrazovanja pristup najpoznatijim svjetskim bazama podataka otvorenog i zatvorenog tipa, iz svih oblasti, u cilju sveobuhvatne provjere radova
165 pregleda 4 komentar(a)
softver plagijat prezentacija, Foto: Mps.gov.me
softver plagijat prezentacija, Foto: Mps.gov.me
Ažurirano: 11.07.2017. 17:28h

Na svim fakultetima u Crnoj Gori počinje upotreba softvera protiv plagijarizma, kojim je moguće iskontrolisati do 5.600 podnesaka, saopšteno je danas njegovoj prezentaciji.

Softver iThenticate za detekciju plagijarizma nabavljen na dvije godine kroz projekat Ministarstva prosvjete u saradnji sa Svjetskom bankom.

Softver je nabavljen u skladu sa propisanim procedurama Svjetske banke koja finansira projekat, a njegova nabavka je završena u junu.

Iz Ministarstva prosvjete su kazali da je odabrana američka kompanija Turnitin LLC sa kojom je potpisan ugovor na dvije godine.

"Specifikacija je definisana u skladu sa potrebama koje su iskazale sve crnogorske ustanove visokog obrazovanja. Tu se misli na univerzitete i samostalne fakultete, što znači da su sve ustanove u Crnoj Gori obuhvaćene”, pojasnili su iz Ministarstva.

Naredni korak je, kako je najavljeno, obuka predstavnika ustanova visokog obrazovanje za korišćenje softvera, kao i potpisivanje pojedinačnih ugovora o licenci sa svim ustanovama, kao krajnjim korisnicima, koji će same definisati procedure primjene.

Planirano je da ovo bude završeno tokom jula, nakon čega će softver početi da se koristi.

Predstavnica Direktorata za visoko obrazovanje Biljana Mišović, rekla je da je Ministarstvo prosvjete svim ustanovama proslijedilo dopis sa pitanjem koliko ima radova koji bi bili potencijalno podložni kontroli.

"Dobili smo povratnu informaciju i na osnovu nje krenuli u Projekat. Definisanje posljedica za one koji plagiraju radove je na ustanovama, baš kao i sami proces utvrđivanja. Ministarstvo je sa druge strane, svjesno da je za društvo nemjerljivo značajno posvetiti se ovoj temi, i zato smo i ušli u Projekat”, rekla je Mišović.

Upitana da li će se kontrolisati neki od radova koji su ranije bili predmet interesovanja javnosti i za koje se sumnjalo da su plagijati, Mišović je rekla da je procedura pokretanja postupka na ustanovama, baš kao i propisivanje posljedica za one za koje se utvrdi da su plagirali rad.

"Dakle, ustanova je autonomna u tom dijelu jer je riječ o pitanju akademske prirode", navela je Mišović.

Softver iThenticate omogućiće ustanovama visokog obrazovanja pristup najpoznatijim svjetskim bazama podataka otvorenog i zatvorenog tipa, iz svih oblasti, u cilju sveobuhvatne provjere radova.

Bonus video: