Pregled zdravstvene djelatnosti u Baru: Kapitalno djelo koje nadilazi lokalni nivo

Barski ljekar Anto Martinović na preko 800 strana sakupio i hronološki spasio od zaborava ljude i događaje iz zdravstva
97 pregleda 0 komentar(a)
Pregled zdravstvene djelatnosti u Baru
Pregled zdravstvene djelatnosti u Baru
Ažurirano: 10.07.2017. 18:04h

U izdanju Matice crnogorske, iz štampe je upravo izašlo kapitalno djelo ne samo za istorijat barske medicine - knjiga “Pregled zdravstvene djelatnosti u Baru” u kojem je ugledni barski ljekar Anto Martinović (72) na preko 800 strana sakupio i hronološki predstavio biografije svih ljekara i medicinskog osoblja koji su radili u ovom gradu.

Tokom višegodišnjeg rada na knjizi, Martinović je prikupio podatke i o narodnim travarima i vidarima barske opštine, o kojima su još živa usmena predanja, a prvi put su na jednom mjestu objavljeni i podaci o svim časnim sestrama Svetog Križa koje su radile u Opštoj bolnici Bar.

“Uspješan ljekar specijalista, Martinović je i ovom knjigom, rječnikom medicinara i hroničara, pokazao referentno znanje iz oblasti zdravstva, o čemu najbolje svjedoči brojnost korišćenih bibliotečkih jedinica u izradi studije. Autor je tako spasio od zaborava mnoge zaslužne ljude, načine liječenja, te i događaje i tokove na osnovu kojih možemo prepoznati i širi društveni kontekst u kome se razvijalo zdravstvo na ovom prostoru, a koje je, kao i prosvjeta, jedan od bitnih parametara prosvijećenosti naroda, odnosno neke zajednice”, ocijenio je urednik izdanja Ivan Jovović, predsjednik Matice crnogorske - ogranak Bar.

Diplomac beogradskog Medicinskog fakulteta 1971, Martinović je odmah počeo da radi u Medicinskom centru u Baru, a poslije završene specijalizacije, bio je šef ORL službe bolnice sve do 1993. kada otvara privatnu ambulantu. Završio je i postdiplomski tečaj iz sportske medicine 1982, a za stručni rad, Komisija za dodjeljivanje zvanja mu je 1991. dodijelila zvanje primarijusa.

On je “Vijestima” dodao da ova monografija po svojim obilježjima može biti adekvatan priručnik aktivnom medicinskom osoblju, “a fragmenti ovog djela upotrebljivi u nastavno-obrazovnom procesu i na Medicinskom fakultetu i u srednjim medicinskim školama u Crnoj Gori”.

Promocija ovog djela koje će nesumnjivo privući veliku pažnju Barana, naročito onih starijih generacija, očekuje se krajem avgusta.

Bonus video: