DPNCG: Ne suspendovati pristup dokumentima od javnog značaja

“Označavanje dokumenata internim, povjerljivim i strogo poverljivim sigurno ne pokazuje transparentnost organa vlasti, ni ustavno pravo na pristup informacijama”, poručili su iz Društva profesionalnih novinara Crne Gore
0 komentar(a)
kompjuter, posao, Foto: Shutterstock
kompjuter, posao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.07.2017. 16:19h

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) podnijelo je inicijativu za ocjenu ustavnosti dva člana Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI), kojima se, kako navode, otežava pristup medija informacijama od javnog značaja.

DPNCG traži da ih Ustavni sud proglasi neustavnim, čime bi one prestale da važe.

U pitanju su, kako su saopštili, odredbe o stavljanju oznake tajnosti na dokumenta i ukidanje meritornog odlučivanja po žalbi Agencije za SPI.

“Izmjene ovog Zakona već su stupile na snagu, pa sada državni organi imaju mogućnost da dokumenta i informacije koja tražimo, baveći se poslom, označi stepenom tajnosti. Time se suspenduju odredbe Ustava Crne Gore i Evropske konvencije o ljudskim pravima kojima se garantuje sloboda izražavanja”, saopštili su iz DPNCG.

Kako su rekli, Evropski sud za Ijudska prava utvrdio je da član 10 Konvencije štiti pravo na pristup informacijama, navodeći da je uskraćivanje pristupa oblik indirektne cenzure.

Sud je, kako su naveli iz DPNCG, obrazložio da prikupljanje informacija predstavlja dio novinarske djelatnosti i da ograničenja u tom pogledu ometaju ostvarivanje prava na slobodu izražavanja.

“Označavanje dokumenata internim, povjerljivim i strogo poverljivim sigurno ne pokazuje transparentnost organa vlasti, ni ustavno pravo na pristup informacijama”, poručili su iz DPNCG.

Oni su inicirali i ocjenu ustavnosti odredbe izmjenjenog Zakona o SPI,kojim je Agenciji za SPI oduzeta mogućnost meritornog, odnosno konačnog odlučivanja.

U saopštenju se kaže da, s obzirom na sporu proceduru postupanja po žalbama i tužbama, postupak pristupa informacijama od javnog značaja se tako odgađa najmanje pola godine do odluke nadležnog suda, a podnosilac zahtjeva ostaje uskraćen za pravovremenu informaciju.

“Ovo je veliki probem za novinarsku profesiju, gdje je informacija medijima potrebna dnevno i ne može se čekati mjesecima”, rekli su iz DPNCG.

Oni cu ocijenili da Crna Gora, iako je potpisnica Konvencije Savjeta Evrope o pristupu službenim dokumentima, postupa suprotno odredbama te Konvencije.

Bonus video: