U Budvi za vodu duguju 6,7 miliona: Među dužnicima i Statis, Knežević, Dedić...

Građani duguju 3,4 miliona, a firme 3,3 miliona
2813 pregleda 1 komentar(a)
Budva (ilsutracija), Foto: Shutterstock
Budva (ilsutracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2019. 16:20h

Građani i brojna preduzeća duguju budvanskom Vodovodu za neizmirene račune za utrošenu vodu 6,7 miliona eura. Među najvećim dužnicima su firme iza kojih su biznismeni Duško Knežević, Blažo Dedić, Petros Statis, a tu su i Elektroprivreda Srbije, crnogorski MUP, ugašeni fudbalski klub „Mogren“, a na spisku dužnika su i osnivač - Opština Budva i njena javna preduzeća i ustanove...

Dugovi su se gomilali godinama unazad, mnogi datiraju još od prije deceniju i po, ali nažalost, mnoge je teško i naplatiti jer su firme u međuvremenu ušle u stečaj... Naplata duga, koji premašuje budžete brojnih sjevernih opština, prioritet je novog menadžmenta tog opštinskog preduzeća.

Iz budvanskog Vodovoda “Vijestima” je rečeno da je na kraju decembra prošle godine dug građana bio 3,4 miliona, a pravnih lica 3,3 miliona.

Na spisku 10 najvećih dužnika na prvom mjestu je kompanija „Rekreaturs“, koju kontroliše Atlas grupa biznismena Duška Kneževića, sa dugom od 259.523,47 eura. Riječ je dugu koji je napravljen dok su izbjeglice sa Kosova bile smještene u oronulim kućicam nekadašnjeg odmarališta. Oni su se iselili prije više od decenije. Sa kompanijom Astra Montenegro, koja je gradila kompleks na Zavali, zaključen je ugovor o izmirenju duga u ratama koji iznosi 114.790,46 eura. Na trećem i četvrtom mjestu su dugovanja u Vilama Zeps i hotelu „Park“, kojima gazduje srbijanska kompanija “EPS turs“ koju je osnovala Elektroprivreda Srbije, a u koju je uveden stešaj. U Vilama Zepos je dug 114.735,94, a u hotelu „Park“ 109.185,38 eura.

Firma „Maestralturs“ biznismena Blaža Dedića ima dug od 69.627,93 eura koji je ostvaren u hotelu Mediteran. Taj hotel je od ljeta 2017. u vlasništvu firme Spencer & Hill, proslavljenog košarkaša Nikole Pekovića.

Dug od 66.852,59 eura, osporava kompanija „Adritic properties“, grčkog biznismena Petrosa Statisa i slučaj je pred sudom. Petrosova firma je zakupac hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer.

Republički SUP osporava dugovanje od 64.983,92 eura i postupak utvrđivanja je u toku. U katastarskoj evidenciji uknjižena je Vila Gorica u centru Budve.

Sa firmom Aqua Terra Solution, koja gazduje vodenim gradom na brdu Topliš, čiji je dug 58.076,74 eura zaključen je protokol o izmirenju duga, a dug od 49.314,12 eura ima budvanska firma „Euroway“, koja je u stečaju. Ugašeni fudbalski klub „Mogren“ koji je gazdovao stadionom „Lugovi“ na samom ulazu u Budvu, ostavio je dugovanje od 44.654,97 eura, a postojeća dokumentacija je nepotpuna.

Većina duga godinama sporna za isplatu

„Uvidom u dugovanja, može se istaći, da je najveći broj dugovanja veoma sporan za naplatu, već godinama. Zbog toga se u sistemu naplate i dalje moraju isticati kao dug. Pozitivno je da se osim za zatezne kamate dug ne uvećava. Na spisku dužnika nalazi se i izvjestan broj firmi koje su dug regulisale potpisivanjem ugovora za naplatu u mjesečnim rata, te samim tim dug starijeg datuma izmiruju, a redovno uplaćuju i trenutan - mjesečni dug za vodu“, kazali su u Vodovodu.

Ističu da najveći broj dugovanja preduzeća i firmi koja su prikazana kao višedgodišnji dužnici praćen stečajnim postupcima i dugoročnim sudskim postupcima.

„Problematični slučajevi su kada se ugostiteljski ili uslužni kompleksi predaju na menadžment privatnim kompanijama – upravljanje kompanijom obično se preuzima sa neizmirenim dugom za vodu. Ističemo da sve navedeno traje duži niz godina, neki slučajevi datiraju preko 15 godina i u sistemu naplate se i dalje moraju tretirati kao dug. U vezi dugovanja Opštine Budva i pojedinih opštinskih preduzeća i firmi predstavnici osnivača i Vodovod u više navrata, imali su sastanke na kojima se razgovaralo o načinu regulisanja duga. Inicirano je da se utvrde konačna potraživanja između Vodovoda i osnivača”, kazali su u tom preduzeću.

Oni su apelovali na sve buduće korisnike njihovih usluga, posebno kupce nekretnina, da prije preregistracije provjere stanje duga na zatečenim mjernim instrumentima da se ne bi ponavljale iste situacije.

Zaključen 161 ugovor za izmirenje duga na rate

Kako bi naplatili dugovanja službe Vodovoda privremeno isključuju dužnike sa mreže i tokom prošle godine bila su 623 isključenja.

„Vršimo utuženja dužnika, sklapaju se ugovori o izmirenju duga u ratama. Prošle godine zaključen je 161 ugovor kojim je obuhvaćeno dugovanje u iznosu od 413.523,49 eura”, kazali su u Vodovodu.

Povoljnost za dužnike, obje kategorije potrošnje, je mogućnost potpisivanja ugovora o otplati duga u mjesečnim ratama. Osim potrebe da dužnik redovno izmiruje mjesečno dugovanje, ova mogućnost podrazumijeva izmirenje prethodnog duga, nastalog do trenutka potpisivanja protokola, u jednakim mjesečnim ratama.

“Na ovaj način, potrošač se “relaksira” uplatom određenih novčanih iznosa do isplate ukupnog zaduženja. Ovakve protokole potrošači su potpisivali i ranijih godina, ali u formi odluke, protokol je uobličen prije više od šest mjeseci“, kazali su u Vodovodu.

Bonus video: