Opština Kotor: Dodatnih 180.000 eura prihoda od zakupa poslovnih prostora

"Rast prihoda po osnovu zakupa poslovnog prostora ukazuje i na velike razlike u karakteru nove i prethodne vlasti, ali i na bitno drugačiji ekonomski ambijent u Kotoru...", navode iz Opštine
104 pregleda 0 komentar(a)
Opština Kotor, Foto: Ivana Komnenić
Opština Kotor, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 09.07.2017. 10:40h

U 2017. godini, zaključno sa 30. junom, prihodi Opštine Kotor po osnovu zakupa poslovnog prostora iznose 580.866 eura. U istom periodu 2016. opštinski prihodi po ovom osnovu iznosili su svega 398.979 eura, saopšteno je iz Opštine Kotor.

"Rekordan rast prihoda po osnovu zakupa poslovnog prostora svjedočanstvo je da promjena vlasti i načina upravljanja resursima Kotora donosi višestruke budžetske i ekonomske koristi. Pokazali smo da su, ako se eliminišu dilovi i uvedu jasne procedure, mogući punjenje opštinskog budžeta impozantnim iznosima, kao i maksimalna produktivnost u korišćenju opštinskih dobara. Ako se precizno definišu i poštuju nepristrasne procedure u pogledu gazdovanja opštinskim resursima ostvariće se osnovne funkcije koje su imperativ svake odgovorne vlasti. Sa jedne strane, resursi će otići u ruke onih koji najviše vrednuju ova dobra i koji su spremni da najviše ulože u raspolaganje njima. Sa druge strane, ako se poštuju nepristrasne procedure posao sa opštinskim institucijama će dobiti onaj ko je spreman da plati najvišu cijenu i time maksimizira budžetske prihode Opštine", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je neophodno uvođenje nadzora i kontrole kako bi se poštovalo ono što stoji u propisima i ugovorima.

"Uz to, kao vlast koja postupa s pažnjom dobrog domaćina, kreira stimulativan poslovni ambijent i drži do propisa, jačamo povjerenje u lokalne institucije i povećavamo atraktivnost opštinskih dobara u očima privatnog sektora koji se intetesuje za zdrava ulaganja. Sve je to najpouzdaniji način da se stabilno puni budžetska kasa. U prilog svemu tome govori činjenica da su ove godine prihodi po osnovu zakupa poslovnog prostora više od 180.000 eura viši u odnosu na isti period prošle godine. To je način da se poboljša privredno poslovanje u cjelini i da se osigura stabilnost opštinskog budžeta. Ujedno su to ciljevi nove opštinske vlasti koje smo još prošle godine predočili građanima i od kojih ni po koju cijenu nećemo odustati. Rast prihoda po osnovu zakupa poslovnog prostora ukazuje i na velike razlike u karakteru nove i prethodne vlasti, ali i na bitno drugačiji ekonomski ambijent u Kotoru. Svjesni smo bili od prvog dana da dok se dilovi i paraziti ne uklone nema pune kase niti zdrave privrede u Kotoru. Ono u šta vjerujemo, svom snagom pretvaramo u stvarnost Kotora, za dobro svih njegovih građana", zaključuje se.

Bonus video: