Više od 90 odsto građana ne podržava izgradnju solitera Bloku 5

Ispitanici su nezadovoljni i naplatom parkirališta (78 odsto), a 63 odsto smatra da je sadašnji kapacitet prostora zadovoljavajući
11 komentar(a)
Blok 5, Foto: KANA
Blok 5, Foto: KANA
Ažurirano: 08.07.2017. 14:29h

Više od 90 odsto građana ne podržava izgradnju solitera Milenijum u podgoričkom Bloku 5, pokazali su rezultati ankete, koju je sprovela nevladina organizacija KANA.

“Anketu je u prva tri dana ispunilo skoro 600 građana, a kasnije još stotinak, pa su analizirani odgovori 703 ispitanika. Anketa je još dostupna na društvenim mrežama , kao i u štampanoj formi”, rekla je u ime “Kane” arhitekta Milica Vujošević, na tribini.

Anketa je pokazala da izgradnju solitera sa 22 sprata na uglu Bulevara Mihaila Lalića i Džordža Vašingtona 90.3 odsto ispitanika ne podržava i smatra da bi se taj prostor mogao bolje iskoristiti za drugi sadržaj. Građani su davali predloge koji sadržaj bi im više odgovarao umjesto “Milenijuma” i to su uređene zelene površine i park (510 predloga), kombinacija popločanja i zelenila (187 predloga), podzemna garaža, objekat niže spratnosti, sportski tereni, poligon za vožnju skejtborda, fontana sa zelenilom i slično.

Građani koji su prisustvovali tribini tražili su pokretanje peticije kako bi se zaustavili planovi gradnje “Milenijuma”, a iz Kane su potvrdili da će, “nakon ispitivanja mogućnosti uspjeha peticije i procesuiranja u Skupštini grada, ukoliko to bude zadovoljavajuće pokrenuti peticiju”

Anketa je pokazala da 84 odsto ispitanih građana nikada nije učestvovalo u donošenju nekog planskog dokumenta, direktno ili putem javnih rasprava, a 88 odsto bi željelo da učestvuje i bude anketirano kada se neki plan usvaja. Iz Kane su prokomentarisali kao pozitivno interesovanje i želju građana za tim.Od ispitanih, njih 94 odsto smatra da proces prostornog planiranja nije dovoljno transparentan u Crnoj Gori.

Sa planom za Blok 5 nije upoznato 41.5 anketiranih, a djelimično je upoznato 43 odsto. Uređenjem javnih površina u Bloku je zadovoljno 21 odsto građana, 54 djelimično i 25 odsto nije zadovoljno, a slična je situacija i kada su u pitanju zelene površine.

Ispitanici su nezadovoljni i naplatom parkirališta (78 odsto), a 63 odsto smatra da je sadašnji kapacitet prostora zadovoljavajući. Građani kao najveći kvalitet Bloka 5 vide prisustvo javnih sadržaja, obilje zelenih površina i to što je Blok urbanistički i arhitektonski zaokružena i prepoznatljiva cjelina, a najviše im smetaju zapušteni objekti, naplata parkinga i slaba participacija građana u pitanjima od zajedničkog interesa.

Iz Kane ističu da ova anketa potvrđuje njihov stav, kao stručnjaka, o tome da stanovnici Bloka 5 ali i drugi građani ne vide 22-spratni soliter kao dio ovog naselja.

Bonus video: