Ne mare za sugestije eksperata: O kadru se pitaju sudije

Pored petoro sudija Vrhovnog suda, Pažin na kvoti uglednih pravnika izabrao još dvoje iako su eksperti sugerisali suprotno
403 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Pažin, Ivica Stanković, Foto: Filip Roganović
Zoran Pažin, Ivica Stanković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.07.2017. 19:16h

Ministar pravde Zoran Pažin formirao je Komisiju za polaganje pravosudnog ispita čiju većinu čine sudije, iako su eksperti Evropske komisije sugerisali da u njoj bude dvoje uglednih pravnika van pravosuđa, saznaju “Vijesti”.

U Ministarstvu pravde, međutim, navode za “Vijesti” da je ministar poštovao zakon.

Zakonom o pripravnicima u sudovima i državnom tužilaštvu i pravosudnim ispitu propisano je da Komisija ima 10 članova, da troje imenuje Tužilački, petoro Sudski savjet a da ministar pravde određuje nakon javnog konkursa dvoje uglednih pravnika.

U ovom slučaju to je sem ministra, kao predsjednika, još troje tužilaca i sedmoro sudija. Svi oni imaju zamjenike, pa je u ukupnoj brojki od 20 članova, 11 sudija.

Za kvotu uglednih pravnika konkurisali su sudija Ustavnog suda Desanka Lopičić, predsjednica Upravnog suda Branka Lakočević, profesorice Vesna Ratković i Draginja Vuksanović, koja je i poslanica SDP-a. Pažin je međuim ponovio oglas, pa je zatim za ugledne pravnike izabrao dvoje sudija Vrhovnog suda Miraša Radovića i Stanku Vučinić. Njihovi zamjenici su Vuksanović i Lakočević. Pojedine kandidatkinje su nezadovoljne odlukom jer smatraju da je ministar nezakonito odlučio i da su sudije već izabrane sa kvote Sudskog savjeta.

Međutim, njegova pomoćnica za pravosuđe Marijana Laković Drašković tvrdi da je ministar u skladu sa Zakonom donio rješenje o obrazovanju Komisije. “Dva člana Komisije i njihove zamjenike ministar pravde je odredio iz reda uglednih pravnika, u skladu sa Zakonom”. Ona nije navodila imena.

Komisija će a ispitivati buduće sudije, tužioce, izvršitelje...

Ispred Tužilačkog savjeta članovi su VDT Ivica Stanković i SDT Milivoje Katnić, kao i zamjenik VDT Veselin Vučković. Sudski savjet je u Komisiju odredio predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu, sudije tog suda Dušanku Radović, Natašu Božović, Radoja Orovića i Radula Kojovića.

“Vlada je donijela Odluku o visini troškova polaganja pravosudnog ispita i naknade za rad Komisije za polaganje pravosudnog ispita. Predsjedniku, članovima i sekretaru Komisije pripada naknada u visini od 60 odsto prosječne bruto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini, u neto iznosu po ispitnom roku,” objasnila je Drašković- Laković.

Komisija će po novim, strožim kriterijumima ispitivati buduće sudije, tužioce, izvršitelje i druge, a Ministarstvo je oktobar raspisalo prvi konkurs za polaganje ispita.

Bonus video: