Iz AD "Drvoimpex-Mervel" tvrde da je "Čelebić" oduzeo zemlju

Iz „Čelebića” je „Vijestima” saopšteno da ta „kompanija nije imala nikakve poslovne aranžmane sa firmom 'Drvoimpex-Mervel'”
501 pregleda 1 komentar(a)
Čelebić zgrada, Foto: Boris Pejović
Čelebić zgrada, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.07.2017. 18:56h

Predsjednik Odbora direktora AD „Drvoimpex-Mervel” Dragiša Asanović optužio je firmu „ Čelebić ” da je zbog izgradnje zgrade na Kruševcu „prisvojila njihovo zemljište”.

On je zbog toga, kao i drugih radnji, koje su kako tvrdi nezakonite, zatražio prije dva dana od specijalnog državnog tužioca da ispita šta su nadležni uradili povodom prijava što ih je podnio nadležnim.

Asanović je prošlog mjeseca zatražio od ministra pravde i potpredsjednika Vlade Zorana Pažina da “izda nalog za rušenje nelegalno podignutog objekta”.

On je prethodno od Pažina, kojem je dostavio dokumentaciju, u februaru zatražio da spriječi nelegalnu gradnju, jer je Uprava za inspekcijske poslove donijela rješenje kojim se traži poništenje građevinske dozvole za zgradu.

Inspektor je predložio i oduzimanje licence projektantu i revidentu, jer glavni projekat nije izrađen, odnosno revidovan u skladu sa Detaljnim urbanističkim planom „Spomen-park Kruševac” izmjene i dopune i urbanističko-tehničkih uslova.

Glavni projekat arhitekture izradio je DOO „Arhitektonski atelje” iz Podgorice, a reviziju je uradilo preduzeće „ Čelebić ”.

Uprava za inspekcijske poslove donijela je to rješenje u septembru prošle godine, a Asanović je ogorčen na nadležne što još ništa nije urađeno povodom toga.

Iz „Čelebića” je „Vijestima” saopšteno da ta „kompanija nije imala nikakve poslovne aranžmane sa firmom 'Drvoimpex-Mervel'”.

“Za stambeni objekat na UP 7 / Spomen-park Kruševac uredno je izdata kako građevinska, tako i upotrebna dozvola. Sama činjenica da je izdata upotrebna dozvola potvrđuje da je objekat izveden prema građevinskoj dozvoli, a to opet znači da zahtjev za poništenje iste nije imao osnovu”, navode iz kompanije „ Čelebić ”.

Naveli su da su svi ugovori o prodaji zemljišta potpisani u skladu sa zakonskom procedurom i ispoštovani sa njihove strane.

“Postupci koji su pred nadležnim organima pokretani protiv nas, od strane firme sa kojom nismo imali nikakve poslovne relacije, završeni su u našu korist”, istakli su iz „Čelebića”.

Asanović, međutim, tvrdi, da bi ugovori mogli biti pravno valjani moralo je postojati pravo preče kupovine, odnosno da se ponudi cijena zemljišta drugim suvlasnicima, koji su obavezni da u roku od deset dana da se izjasne.

“Takođe je bila potrebna saglasnost Skupštine akcionara, odnosno dvotrećinska većina, da se ta zemlja proda, a sve to ' Čelebić ' nije ispoštovao”, kazao je Asanović.

„Preduzeće ' Čelebić ' ne samo da je prisvojilo parcele, nego je i prekoračilo dozvoljene gabarite za tu zgradu, odnosno umjesto da izgrade 2.876 metara kvadratnih, napravili su 3.515 kvadrata, što je više od jednog sprata. Građevinskom dozvolom predviđeno je da bude suteren, prizemlje i tri sprata”, kazao je Asanović.

Asanović podnio prijavu VDT protiv Predraga Femića

Asanović je istakao da je „Čelebić” podnio zahtjev da se vlasništvo nad parcelama 1302/2/2 i 1303/2/3 „Drvoimpex-Mervel” izbriše iz katastra, a Uprava za nekretnine je to i uradila.

“To je pravni presedan, mi smo vlasnici tih parcela, kao i pomoćne zgrade i garaže, koje su porušene, a 'Čelebić' je zatražio da se izbrišemo. To može samo da traži vlasnik, odnosno mi”, kazao je Asanović .

On je rekao da su se žalili na taj postupak Uprave za nekretnine, pa je Ministarstvo finansija usvojilo i vratilo zemljište i objekte u svojinu „Drvoimpex-Mervel”.

Asanović je istakao da je podnio krivičnu prijavu protiv načelnika Uprave za nekretnine u Podgorici Predraga Femića Vrhovnom državnom tužilaštvu, zbog zloupotrebe službenog položaja.

„Femić mi između ostalog pet mjeseci nije omogućio da izvršim uvid u dokumentaciju i fotokopiram je i nikada nije odgovorio na 29 pisanih zahtjeva i izbrisao je našu imovinu”, tvrdi Asanović .

Iz Uprave za nekretnine nijesu odgovorili na pitanja „Vijesti”.

Asanović je kazao da mu je iz Vrhovnog državnog tužilaštva saopšteno da je krivična prijava protiv Femića dostavljena nadležnom Specijalnom državnom tužilaštvu.

Bonus video: