Vlada danas potvrđuje upis 3.486 brucoša

Univerzitet Crne Gore će raspisati konkurs za upis odmah nakon što Vlada da zeleno svjetlo na kvote
0 komentar(a)
Upis na fakultet, Foto: Vesko Belojević
Upis na fakultet, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 06.07.2017. 06:29h

Vlada bi na današnjoj sjednici trebalo da prihvati predlog Univerziteta Crne Gore da se na prvu godinu studija upiše 3.486 studenata, koji će se školovati o trošku državnog budžeta.

Prema informacijama iz Vlade, predloženi broj studenata za upis na postdiplomske specijalističke studijske programe, upisna kvota ostaje približno ista u odnosu na prethodnu godinu. “U strukturi ukupnog broja predloženog za upis na postdiplomske specijalističke studije, broj studenata koji će se finansirati iz budžeta je ustaljen - na nivou od 51,68 odsto”, kazali su “Vijestima” iz Vlade.

Dodaju da dinamika, procedure, kvote za upis ostaju iste ili slične, kao i do sada.“I neće, kako je to do sada bilo spekulisano, doći do bilo kakvih potresa ili rezova u sistemu visokog obrazovanja, već samo do sistematskog, kontinuiranog i postepenog poboljšanja dostupnosti i kvaliteta obrazovanja”, poručuju iz Vlade.

UCG će raspisati konkurs odmah nakon što Vlada da zeleno svjetlo na kvote za upis. Prema novom Zakonu o visokom obrazovanju, studije na UCG su besplatne, a budući brucoši moraju ostati redovni studenti da bi status budžetskog i zadržali.

To znači da po semestru, koji ima 60 ECTS kredita, moraju položiti najmanje 45, kako ne bi nastavili školovanje kao samofinansirajući studenti. Od 2021. će i master studije biti besplatne, ali će studenti polagati prijemni ispit.

Ovu provjeru neće polagati kandidati sa diplomom specijalističkih studija, koja se računa kao prva godina magisterija.

Bonus video: