Delegacija EU: Od skloništa je odustao HELP

Iz Delegacije juče su pojasnili da je EU dodijelila u decembru 2016. grant grupi NVO, u kojoj je HELP vodeći partner, a Romski obrazovni fond, CEDEM i Crveni krst Crne Gore su partneri, dok je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava povezano sa projektom kao korisnik u ime Vlade Crne Gore
1 komentar(a)
prosjaci, Foto: Luka Zeković
prosjaci, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.07.2017. 19:30h

Od izgradnje skloništa za djecu prinuđenu na prosjačenje odustala je nevladina organizacija HELP zbog njegove neodrživosti.

To je saopšteno juče “Vijestima” iz Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, a ranije iz HELP-a saopšteno da je iz neobjašnjivih razloga odustala od finansiranja ovog skloništa kroz projekat "Promocija i zaštita ljudskih prava Roma, Egipćana i ostalih ranjivih grupa".

“Dok je NVO HELP inicijalno planirala da opredijeli iznos od 10 hiljada eura iz ovog projekta za sklonište za djecu, prije potpisivanja granta HELP je odlučio da ukloni ovu aktivnost zbog razloga nedovoljne održivosti. Delegacija EU primila je k znanju ovu odluku HELP-a i prihvatila da sredstva budu korištena za program stažiranja za Rome i Egipćane, koji se realizuje u okviru istog projekta”, piše u odgovoru Delegacije. Tvrde da se to desilo prije nego što je projekat vrijedan milion eura finalizovan i odobren.

Iz HELP-a su na konferenciji o položaju Roma u Podgorici prije dva dana, koju su organizovale NVO "Phiren amenca" i "Mladi Romi", saopštili da je Delegacije EU sredstva u međuvremenu preusmjerila, te da nemaju zvanično objašnjenje zbog čega se to dogodilo. Tada su naveli da su bili začuđeni informacijom o povlačenju sredstava.

Iz Delegacije juče su pojasnili da je EU dodijelila u decembru 2016. grant grupi NVO, u kojoj je HELP vodeći partner, a Romski obrazovni fond, CEDEM i Crveni krst Crne Gore su partneri, dok je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava povezano sa projektom kao korisnik u ime Vlade Crne Gore.

Naveli su da je, shodno procedurama EU, organizacija kojoj je odobren grant je vlasnik projekta i snosi isključivu odgovornost za kreiranje i rezultate projekta, predloge budžeta, aranžmane sa korisnicima, kao i da shodno informiše nadležne institucije.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, kojim rukovodi Mehmet Zenka, juče su objasnili “Vijestima” da pravo da odlučuje o dodjeli sredstava ima donator, odnosno EU.

Prihvatilište za djecu žrtve nasilja

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja saopštili su juče da ministar Kemal Purišić nije najavio otvaranje skloništa za djecu-prosjake, već prihvatilište za zaštitu djece od nasilja.

“Naime, Planom transformacije Dječjeg doma "Mladost" iz Bijele, predviđeno je otvaranje prihvatilišta za zaštitu od nasilja u porodici. U toku su aktivnosti na realizaciji ovog servisa i do kraja godine se očekuje da isti počne sa radom, kako je i ministar najavio”, piše u saopštenju ministarstva. Purišić je sklonište najavio ranije početkom godine u okviru kampanje “Zaštitimo djecu od nasilja”.

Bonus video: