Hrapović: Zdravstvrene ustanove dobijaju opremu od 11 miliona

Raspisivanje tendera za novu opremu očekuje se narednih dana, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja
68 pregleda 0 komentar(a)
Alison Kemp, Kenan Hrapović, Foto: Ministarstvo zdravlja
Alison Kemp, Kenan Hrapović, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ažurirano: 04.07.2017. 15:05h

Zdravstvene ustanove u Crnoj Gori dobiće opremu vrijednu 11 miliona eura, za koju se raspisivanje tendera očekuje narednih dana, najavio je ministar zdravlja, Kenan Hrapović.

On se sastao sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori Alison Kemp, i upoznao je sa crnogorskim zdravstvenim sistemom i reformskim procesima koje Ministarstvo zdravlja realizuje.

„Ministar je naveo da su obezbijeđena sredstva za kupovinu opreme vrijedne oko 11 miliona eura za sve zdravstvene ustanove, za koju se raspisivanje tendera očekuje narednih dana“, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kako se navodi, u toku je uključivanje privatnih apoteka u javni zdravstveni sistem, kako bi pacijenti i u njima mogli da podignu lijek na recept.

Dodaje se da je u izradi i nova lista ljekova, po uzoru na razvijene zemlje.

To su, kako je ocijenila Kemp, zanimljivi projekti.

Ona je kazala da je projekat elektronskog zakazivanja poput crnogorskog uveden u Ujedinjenom Kraljevstvu prije nekoliko godina, i potrebno je vrijeme da zaživi.

Kemp je rekla da je jedan od narednih izazova u zdravstvenom sistemu Crne Gore uvođenje evropske zdravstvene kartice.

Na sastanku je ocijenjeno da je razmjena znanja i iskustava među ljekarima i medicinskim osobljem dvije zemlje jako značajna, pa je Hrapović inicirao dodatnu edukaciju crnogorskih ljekara u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Hrapović je ukazao da Crna Gora u toj oblasti ima uspješnu saradnju sa Turskom, Rumunijom, Kinom i Švajcarskom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Hrapović i Kemp su se saglasili da su izazovi svih vlada slični kada je riječ o zdravstvu, a to je, prije svega, obezbjeđivanje kvalitetne zdravstvene zaštite sa ograničenim finansijskim sredstvima.

Bonus video: