VATROGASCI NASTAVLJAJU BORBU

Požar u Tivtu ponovo pod kontrolom i ne ugrožava objekte

Vatrogasci iz Krtola u posljednjem momentu uspjeli su da od vatre zaštite nekoliko kuća najbližih požarištu u Novom naselju u Radovićima
149 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2017. 17:27h

Vatrogasci iz Tivta, Radovića, Kotora i Herceg Novog i dalje su na terenu na području Krtola gdje je juče poslijepodne buknuo šumski požar ogromnih razmjera koji se približio i kućama u naselju Radovići, odnosno luksuznom turističkom rizortu Luštica Bay.

Napori gasitelja urodili su plodom, pa je požar opet stavljen pod kontrolu i trenutno ne ugrožava objekte. Vatra i dalje gori na nepristupačnom dijelu između uvale Pržno i Radovića i radi se na njenom gašenju.

Ekipa Uprave pomorske sigurnosti je obavila svoj dio posla i povukla se za Bar, a isto je uradila i ekipa mornarice Vojske Crne Gore, koja je bila pozvana da interveniše iz svoje baze na Pristanu.

Na licu mjesta je ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić, kao i gradonačelnica Tivta, dr Snežana Matijević, koja je obišla požarište, posjetila ljude čije su kuće bile najugroženije od požara i uvjerila se u njihovu sigurnost. Ona je sa načelnikom Službe zaštite i spašavanja, Zoranom Barbićem, obišla vatrogasce koji su bili raspoređeni na više različitih lokacija.

Dok je situacija bila kritična i vatra prijetila kućama u Novom naselju Radovići, vatrogasci su pokazali maksimalnu požrtvovanost, pa je komandir Barbić lično, iz opasne situacije izvukao dvoje djece iz gustog dima, a njegove kolege su brzom intervencijom ugasile vatru na dijelu krova jedne od kuća koji je već počinjao da gori.

Plaža Plavi horizonti potpuno je evakuisana, iako joj trenutno ne prijeti opasnost, a iz predostrožnosti na terenu je i ekipa Hitne pomoći.

Zbog toga što su sve raspoližive snage bile angažovane na gašenju požara u Krtolima, grad Tivat osiguravala je ekipa Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Bogoljub Brezić" iz Perasta.

Situacija na požarištu u Krtolima drastično se pogoršala u popodnevnim časovima, pa se u akciju evakuisanja kupača sa plaže Plavi horizont uključila i Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore. Na terenu je i direktor UPS, Safet Kočan sa saradnicima, a angažovano je brzo spasilačko plovilo SAR-1 UPS.

U pripravnost je tada stavljena i jedinica mornarice Vojske Crne Gore sa Pristana, koja je trebalo da interveniše u slučaju potrebe.

U gašenje požara ponovo su se uključili avioni MUP-a, a vatrogasci iz Krtola u posljednjem momentu uspjeli su da od vatre zaštite nekoliko kuća najbližih požarištu u Novom naselju u Radovićima.

Vatra nošena vjetrom je izuzetno velikom brzom zahvatila šumarak u blizini tih kuća, a plameni jezici skoro da su dodirivali njihove krovove. Požrtvovanom intervencijom vatrogasaca kuće su spašene, ali su njihovi stanovnici morali biti privremeno evakuisani.

Zbog napredovanja požara prema plaži Plavi horizont, vatrogasna služba je naredila djelimičnu evakuaciju te popularne plaže i kupališta nešto prije 15 časova. Pored vatrogasaca iz Tivta, Krtola i Herceg Novog, u gašenju požara, koji se, nošen maestralom, širi prema uvali Pržna i plaži Plavi horizont, tada su se ponovno uključili u vatrogasci iz Kotora.

Ranije danas, protivpožarni avioni MUP-a su se, nakon samo nekoliko bačenih tzv. vodenih bombi na požarište, povukli iz akcije gašenja požara.

Vatrogasci na terenu raspolažu informacijom da je navodno kontrola letjenja obustavila akciju protivpožarnih aviona zbog navodne velike gužve na aerodromu Tivat.

"Vijesti" nijesu uspjele zvanično provjeriti ovu informaciju, ali naš izvor upućen u rad kontrole letjenja kaže da je ovakav scenario krajnje nevjerovatan zato što akcije gašenja požara iz vazduha uvijek imaju prednost i njihovim potrebama prilagođava se odvijanje ostatka vazdušnog saobraćaja.

Vatrogasci su i dalje na terenu i trenutno nema opasnosti za objekte, ali vatra i dalje gori u makiji između kompleksa Luštica Bay i uvale Pržna. Osim vatrogasaca, prenošenje požara na gustu borovu šumu sa zapadne strane uvale Pržna sprečava i veliki nasip zemlje i kamena koji je napravljen u brdu iznad uvale prije dvije godine kada je srušen hotel Plavi horizont i počelo kopanje terena za gradnju novog rizorta kompanije Katari Diar u toj uvali.

Prema riječima komandira Službe zaštite i spašavanja Tivat Zorana Barbića, vatrogasci kontrolišu požarište u mjeri da objekti nisu ugroženi, ali je površina koju je vatra zahvatila velika i nepristupačna pa se efikasno može gasiti samo intervencijom protivpožarne avijacije Direktorata za vanredne situacije MUP-a.

„Izborili smo se da danas dođu avioni i očekujem da se u gašenje uskoro uključe dva „air tractora“ i jedan „dromader“. Nismo stali ni sekunda bukvalno cijelu noć, borili smo se svim snagama da požar razdržimo pod rlativnom kontrolom. Ekipe su raspoređene na četiri punkta, a ljudstvo i tehnika prebacuju se sa mjesta na mjesto zavisno od toga kako se pojavljuju nove vatre. Borimo se svim silama da nam požar „ne pobjegne“ i da odbranimo sve objekte na području prema Radovičima i Luštica Bay-u, odnono što ćemi dio šume na dijelu prema ubali Pržna – Plavi horizont“, kazao je jutros oko 9 časova „Vijestima“ Barbić.

On se posebno zahvalio svima koji su pritekli u pomoć tivatskim i krtoljskim vatrogascima – kolegama iz Službi zaštite Kotora, Herveg Novog i Budve, Komunalnom preduzeću Tivat, policiji, mještanima i brojnim privatnim auto-prevoznicima sa Luštice, Krzuola i iz Grblja, a koji su juče čitavi dan i noć, kao i jutros, nastavili da svojim autocisternama dovoze vodu na požarište. Gašenje požara i dalje ometa vjetar koji raspiruje vatru i „prebacuje“ je sa jednog na drugi dio opožarene površine. Zvanično, jak vjetar je bio uzrok što protivpožarni avioni MUP-a juče nisu mogli da polete sa podgoričkog aerodroma i na vrijeme se uključe u borbu sa vatrenom sthijom kod Tivta.

Galerija