Donacija organa nije na pravi način zaživjela u Crnoj Gori

Trenutno, u Crnoj Gori, 33 pacijenta čekaju novi bubreg
296 pregleda 1 komentar(a)
KCCG, Foto: Savo Prelević
KCCG, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.07.2017. 17:25h

U Kliničkom centru za vikend su urađene još dviije transplatacije bubrega- 31. i 32. Iako novinarima nije bilo dozvoljeno da snime pacijente, znamo da je majka donirala bubreg sinu, a ujak sestriću .

"I jedna i druga transplantacija su prošle bez ikakvih komplikacija, pacijenti su jako dobro", rekao je direktor Klinike za urologiju Petar Kavarić

Ono što nije dobro je to što je od svih transplantacija bubrega u KC, tokom 5 godina, samo jedna bila kadaverična, to jest sa umrlog davaoca. U svim ostalim slučajevima, porodica preminule osobe je odbila donaciju organa. A da bi transplantacioni program bio uspješan, potrebno je da se doniraju organi umrlih osoba.

"Kada bi, ja to stalno govorim, imali 20 donora, za godinu dana mi ne bi imali liste čekanja", kazala je Nacionalna koordinatorka za transplantacioni program Marina Ratković.

"Nadam se da će u Crnoj Gori zaživjeti i kadaverična transplantacija, koja bi trebala svim našim pacijentima koji su na listama čekanja, ne samo za transplantaciju bubrega, nego i za jetru, srce, pluća...", rekao je Kavarić.

Stručnjaci iz Hrvatske prvi su u svijetu po broju transplantiranih bubrega na milion stanovnika. Godišnje se u toj zemlji presadi oko dvije stotine. Bez razvijenog donorskog programa, poručuju tamošnji stručnjaci transplantacija nema budućnost.

"U Hrvatskoj mi faktički transplantiramo, uzimamo organe isključivo sa kadavera, vrlo rijetko sa živih davatelja, svega dva do tri odsto", kazao je urolog iz Hrvatske Željko Kaštelan.

Trenutno, u Crnoj Gori, 33 pacijenta čekaju novi bubreg. A iz Ministarstva zdravlja najavljuju novu kampanju.

"Kako bismo podigli svijest građana i edukaciju građana da idemo ka tome da svi zavještamo organ nakon naše smrti. Pozivam građane i ovim putem da se uključe u tu akciju", rekao je ministar zdravlja Kenan Hrapović

Na pitanje TV "Vijesti" kada kampanja počinje, šta podrazumijeva i u čemu će se razlikovati od onih ranije, ministar nije iznio više detalja.

"Uspjeh tih kampanja zavisi isključivo od građana Crne Gore. Zašto ne bi neko, zaista to kao građanin, kao neko ko želi da zavješta svoje organe, ne bi uradio to i nakon svoje kliničke smrti", rekao je Hrapović

U Crnoj Gori na snazi je takozvana pretpostavljena saglasnost, što znači da je svako potencijalni donor organa nakon smrti. Ipak, završnu riječ na kraju ima rodbina. Koja uglavnom odluči da organe ne donira .

Bonus video: