Vlada o upisu na UCG tek ove sedmice

Budući brucoši moraju ostati redovni studenti da bi ostali na budžetu - po semestru, koji ima 60 ECTS kredita, moraju položiti najmanje 45
85 pregleda 1 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.07.2017. 17:02h

Vlada u petak nije razmatrala predlog Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore da se na državne fakultete upiše 3.486 studenata o trošku države, iako je Zakon o visokom obrazovanju, kojim se uvodi besplatno školovanje na fakultetima, usvojen dan ranije.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, predlog UO UCG biće razmatran na ovonedjeljnoj sjednici Vlade. Sa UCG je “Vijestima” saopšteno da su spremni da raspišu konkurs istog momenta kad Vlada da zeleno svjetlo na broj brucoša.

“Što bi značilo da konkurs može biti raspisan odmah u petak”, kažu sa UCG. Budući brucoši moraju ostati redovni studenti da bi status budžetskog i zadržali. To znači da po semestru, koji ima 60 ECTS kredita, moraju položiti najmanje 45.

Prema planu UO, najviše mjesta za buduće brucoše ima na Ekonomskom fakultetu 390. Arhitektonski nudi 50 mjesta, a Biotehnički 165. Elektrotehnički fakultet prima 330 brucoša, dok Fakultet dramskih umjetnosti ima mjesta za 35. Fakultet likovnih umjetnosti oglasiće 35 besplatnih indeksa, a Muzička akademija 28.

Fakultet političkih nauka upisaće 160 novih studenata, dok Pomorski oglašava 260 mjesta. Fakultet za sport i fizičko vaspitanje nudi 120 mjesta, a Fakultet za turizam primiće 230. Filološki fakultet oglasiće 350 mjesta, a Filozofski će primiti 315 studenata.

Građevinski upisuje 120 maturanata, a Mašinski fakultet 180. Metalurško-tehnološki fakultet ima mjesta za 113 studenata, a Pravni za 240. Prirodno-matematički fakultet primiće 230 svršenih srednjoškolaca.

Uz prijavu, kandidati podnose originalnu diplomu o položenom maturskom, odnosno stručnom ispitu i originalna svjedočanstva o završena četiri razreda srednje škole. Budući brucoši podnose i biometrijsku ličnu kartu, ili kopiju izvoda iz knjige rođenih, i kopiju uvjerenja o državljanstvu, ovjerenu kopiju diplome “Luča” ili njen ekvivalent, i diplomu (ili ekvivalentni dokument) o osvojenoj prvoj ili drugoj nagradi na državnom takmičenju srednjoškolaca.

Polažu se i dopunski ispiti, ukoliko ih fakultet ili akademija organizuju.

Bonus video: