Ministarstvo se neće izvinjavati ljekarima: Miranovićeva nije mislila na korupciju

"Da bi Ministarstvo govorilo o korupciji mora imati konkretne dokaze, a svaki slučaj je u obavezi procesuirati u skladu sa zakonom, što u navedenoj situaciji nije slučaj", odgovorili su iz Ministarstva zdravlja "Vijestima".
163 pregleda 5 komentar(a)
Vesna Miranović, Foto: Zoran Đurić
Vesna Miranović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.06.2017. 20:18h

Ministarstvo zdravlja tvrdi da direktorica u tom resoru Vesna Miranović nije govorila o korupciji, kada je javno saopštila da pojedini ljekari posjeduju privatne sveske, u koje upisuju pacijente.

"Da bi Ministarstvo govorilo o korupciji mora imati konkretne dokaze, a svaki slučaj je u obavezi procesuirati u skladu sa zakonom, što u navedenoj situaciji nije slučaj" odgovorili su iz tog resora “Vijestima”.

Iz Ministarstva, na čijem je čelu Kenan Hrapović, tvrde da je “komentar o sveskama bio ilustracija neuređenosti postojećeg zakazivanja, gdje preglede zakazuju sestre i doktori, a ne optužba za korupciju”.

Sindikat doktora medicine (SDM) tražio je od Miranovićeve da se javno izvini kolegama “povodom uvreda i optužbi za korupciju”. Isto je tražila i predsjednica Udruženja radiologa i ljekarka Radiološke klinike Kliničkog centra (KC) Žanka Cerović.

Miranovićeva je nedavno, nakon početka projekta, rekla da je cilj Ministarstva da se elektronskim zakazivanjem pregleda pacijenata "uvedu u sistem privatne sveske pojedinih ljekara", aludirajući na liste čekanja.

"Naš cilj je da sveske koje su tada postojale, kao privatne sveske pojedinih ljekara, da se uključe u sistem i da tu ostanu kako bi pacijent dobio pravovremenu zaštitu”, rekla je ona.

Radiolozi su se ranije protivili preporukama Ministarstva o dužini trajanja pregleda, jer novim načinom zakazivanja, kako su pojasnili, nije ispoštovan protokol o pregledu pacijenata. Tada su saopštili da je preporukama Ministarstva skraćeno vrijeme potrebno za pregled, čime se apsolutno ide na štetu građana.

Miranovićeva je nakon toga objasnila da su, prije nego je počelo da važi centralno zakazivanje pregleda, razgovarali sa direktorima organizacionih jedinica KC i da je načelnik Radiološke klinike tada shvatio da “oni više neće imati svoje čuvene sveske u koje upisuju imena pacijenata”.

Centralizovano elektronsko zakazivanje počelo je 15. juna, od kada pacijenti preglede više ne mogu da zakazuju lično ili putem telefona, već isključivo uz posredstvo izabranog ljekara.

DZ Podgorica tvrdi da, ipak, nije haotično

Iz podgoričkog Doma zdravlja naglasili su da se “nikako ne može reći da novi sistem zakazivanja izuzetno opterećuje i iscrpljuje izabrane doktora, jer se sve radi u skladu sa propisanom procedurom”. Oni su, u pojašnjenju, napisali i da “ne stoji ocjena da je situacija u vezi sa elektronskim zakazivanjem haotična”.

"Crnogorski zdravstveni sistem teži stalnom unapređivanju i osavremenjavanju, sa krajnjim ciljem dostupnije i kvalitetnije zdravstvene zaštite građanima. U tom smislu pokrenut je i projekat elektronskog zakazivanja, koji je neophodan da bi se sistem uredio i kontrolisao... Očekujemo da će i elektronsko zakazivanje specijalističkih pregleda u potpunosti zaživjeti, uprkos manjim problemima koji se dešavaju, ali koji se odmah u hodu i prevazilaze", saopšteno je iz Doma zdravlja Podgorica . Kazali su da su spremno dočekali projekat i da se izabrani doktori se apsolutno pridržavaju uputstva koje je pripremilo Ministarstvo zdravlja.

Bonus video: