U kasi višak od 1,27 miliona eura

Iz opozicionih klupa tvrde da se novac troši nenamjenski
70 pregleda 0 komentar(a)
Bar skupština, Foto: Radomir Petrić
Bar skupština, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 30.06.2017. 19:33h

Glasovima vladajuće koalicije, barska Skupština usvojila je završni račun Budžeta Opštine za 2016. godinu od 14,645 miliona eura.

Vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za ekonomiju i finansije Zarija Franović kazao je da je Budžet ostvario višak od 1,275 miliona eura koji je prensen za 2017.

“I prihod je Opštine za ovu godinu”.

Gradonačelnik Zoran Srzentić ocijenio je da su konačno počeli neki kapitalni projekti na koje se čekalo decenijama.

“ U Sutomoru je završen projekat vodovodne i kanalizacione mreže, izgrađeni potisna stanica Botun, kanalizacija kroz Golo brdo i podmorski ispust od 1.040 metara. Obavljena su sva neophodna istraživanja, sistem pušten u rad i već sada imamo 42 priključka na tu mrežu. Posljednja ispitivanja mora na 12 pozicija pokazala su da je i voda u Sutomoru prve klase. Da smo samo to u prethodne tri godine realizovali, to bi bio značajan pomak”.

Iz opozicionih klupa su listom optuživali da se novac troši nenamjenski, odnosno, kako je to istakla Nada Marstijepović (URA) - “neracionalno i nedomaćinski”.

Savo Vujošević (DEMOS) optužio je lokalnu vlast da je dovele opštinske finansije u stanje kolapsa, zamjerajući što izvještaj brani Franović “jer on u 2016. nije bio na čelu resornog sekretarijata”.

“Mi u Baru od 2013. redovno imamo rebalanse, što je najbolji pokazatelj kakva je finansijska situacija u Opštini”.

Opozicija je prozvala vlast da ne radi ništa da naplati sudsku presudu u slučaju Maljevik, jer bi tako lokalne finansije dobile snažnu “injekciju”.

“Znam da je u ovom slučaju sve pravno dobro odrađeno i zato želim da se odgovori da li postoji mogućnost da se ta presuda i izvrši. Tražim i da se objasni koliko je po sudskoj presudi iz opštinske kase plaćeno preduzeću AD 'Put' Bar, pa bio jedan euro, ili million i trista hiljada eura”, rekao je Osman Subašić (SDP).

Direktor Agencije za investicije i imovinu Vido Dabanović odgovorio je da se u slučaju Maljevik “ništa ne krije” i da je predmet AD “Put” sada na Ustavnom sudu.

“Uložili smo žalbu, jer smatramo da nije bilo pravičnog suđenja. Ranije smo tražili izuzeće sudija u tom procesu”.

Bonus video: