Kolašinska muzička škola niže priznanja: Nastavnici i đaci žive muziku

Gotovo da nema kulturnog događaja u varoši čiji program nijesu obogatili ili nosili najtalentovaniji đaci ŠOMO, a sugrađane već skoro četiri decenije uče da razumiju i vole klasičnu muziku
301 pregleda 0 komentar(a)
muzička škola Kolašin, Foto: Privatna arhiva
muzička škola Kolašin, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 27.06.2017. 18:47h

Ovdje se muzika i uči i živi - tako kažu nastavnici i učenici kolašinske Škole za osnovno muzičko obrazovanje (ŠOMO).

Skoro svaki deseti od nešto više od 100 učenika dao je doprinos da vrijedna zbirka nagrada sa državnih i međunarodnih takmičenja bude bogatija. U koncertnoj sali vrlo često gosti su i renomirana strana i domaća muzička imena. Gotovo da nema kulturnog događaja u varoši čiji program nijesu obogatili ili nosili najtalentovaniji đaci ŠOMO. Sugrađane već skoro četiri decenije uče da razumiju i vole klasičnu muziku.

Direktorica škole deceniju i po je je Ružica Rakočević. Ona podsjća da je, zbog velike zainteresovanosti djece, ali i sredine, 1979. prvo otvoreno Muzičko odjeljenje u okviru Obrazovnog centra „Braća Selić“.

“Škola kao samostalna vaspitno-obrazovna institucija počinje da radi 1990. Direktor škole, sve do 2002. godine, bio je profesor Milutin Knežević. Od prije šest godina imamo uslovni prostor u novoj školskoj zgradi, zajedno sa OŠ 'Risto Manojlović'. Škola od svog postanka do danas ima značajno mjesto u kolašinskoj sredini, a i šire. Kao takva je prepoznata i nagrađena donacijom 'Fondacije Petrović Njegoš' i Erste banke“.

Rakočevićeva ističe da zapošljavaju kvalitetetan nastavni kadar, od kojih je četvoro u školi završilo niže muzičko obrazovanje: “I ja sam učenica kolašinske muzičke škole. S poštovanjem se sjećamo i bivših nastavnika Kneževića, Nade Čubrilo, Sonje Bulatović… Oni su decenije svog života i umjeća ugradili u ovu školu, baš kako to sada rade i njihovi mlađi nasljednici”.

Učenici su osvojili skoro 60 nagrada na državnom i više desetina na međunrodnim takmičenjima. Najuspješniji učenici su pijanistikinja Gala Dulović, gitaristkinja Nađa Grdinić, harmonikašica Viktorija Tatić, te Anđela Vlahović, Milena Rondović, Tara Dulović, Đorđe Vukićević, Maša Dulović...

Mali muzičari su se prošle godine upustili i u zahtjevan posao kreiranja školskog časopisa. I kao novinari zavrijedili su priznanje sugrađana. „Kolašinski čarobni zvuci“, kroz riječi i sliku, predstavili su školu.

Polovinom prošlog vijeka počelo ozbiljno muziciranje

Tradicija njegovanja muzičkih talenta u Kolašinu traje decenijama. Početkom druge polovine prošlog vijeka, izgradnjom Doma kulture, počelo je ozbiljno bavljenje muzikom, kaže Rakočevićeva. Tada su mališani sviranje violine učili od Vasa Minića, a klavir od Rajke Mulević.

Orkestar koji je osnovao Minić održao se do 1962. Uspješan je bio i gradski orkestar tambura, ali i vojni orkestar.

“Čini mi se da onim što sada radimo doprinosimo boljem i urbanijem Kolašinu. Takođe, sigurna sam da gdje god se naši učenici pojave, razbiju i predrasudu da ljubav prema klasičnoj muzici i umijeće izvođenja nijesu nešto što se podrazumijeva u ovako malim sredinama. Istovremeno, zahvaljujući koncertima stvara se i publika i kultura ponašanja na takvim događajima”.

Bonus video: