Kanalizacioni kolektor ne funkcioniše kako treba: Ko je kriv?

Neugodni mirisi su bili naročito izraženi početkom prošle nedelje zbog kvara u sistemu aeracije na uređaju
371 pregleda 1 komentar(a)
postrojenje, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
postrojenje, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 27.06.2017. 11:35h

Zbog nefunkiconisanja kanalizacionog kolektora i nesnošljivog smrada koji se posljednjih dana širi gradom i rivijerom pljušte optužbe sa svih strana. Na nedavnoj konferenciji za novinare čelnici Opštine i rukovodioci postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama optužili su izvođača radova –tursku kompaniju Celtikcioglu za brojne propuste u gradnji i radu kolektorskog sistema.

Potpredsjednica Opštine i odnedavno projekt menadžerka projekta izgradnje kanalizacione mreže sa kolektorima i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, Danijela Đurović, konstatovala je da je do sada evidentirano preko 300 manjih problema u radu cijele infrastrukture, ali da je u toku njihovo otklanjanje zahvaljujući hercegnovskom Vodovodu.

U saopštenju dostavljenom novinarima iz kompanije Celtikcioglu objašnjavaju da je ta kompanija bilazadužena za izgradnju kolektora tj. cjevovoda i pumpnih stanica, a da je za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nemiloj u Meljinama bio zadužen konzorcijum Mas Gintaš.

“Nesnosan smrad” koji se pojavljuje u Meljinama, Nemiloj, Podima, Dubravi, Savını i moguće u još nekim dijelovima grada je posljedica rada postrojenja prečišćivača otpadnih voda u Nemiloj. Neugodni mirisi su bili naročito izraženi početkom prošle nedelje zbog kvara u sistemu aeracije na uređaju, što nam je potvrdio Nadzor. Iako direktor postrojenja, Nenad Konjević odlično zna da u periodu za otklanjanje kvarova postrojenje nije funkcionisalo, te se samim tim pretvara u ogromnu septičku jamu otvorene površine 5.000 m², on tvrdi da grad “smrdi” zbog nekoliko ventilirajućih šahtova čija je površina 0,01 m². Uzrok neprijatnih mirisa koji se povremeno i dalje pojavljuju, najviše u Meljinama, je takođe postrojenje prečišćivača otpadnih voda, u zavisnosti od aeracionih ciklusa –tvrde iz kompanije Celtikcioglu i navode da slična postrojenja u svijetu funkcionišu bez neprijatnih mirisa.

Predstavnik izvođača radova na postrojenju Samir Karišik uvjerava da je sve urađeno po projektnoj dokumentaciji, a direktor Društva za izgradnju vodovode i kanalzacione mreže Milorad Velaš da je rađeno po najsavremenijim standardima .

Iz Celikcioglu povrgavaju da su cjevovodi pumpne stanice nekvalitetni i da kolektor ne funkcioniše. Navode da funkcionisu “besprekorno” za što je, kažu, potvrda i čisto more od Igala do Meljina bez izlivanja fekalija.

“Da je kompanija Celtikcioglu insisitirala na kvalitetu radova govori činjenica da jo svom trošku, umjesto običnih čeličnih cijevi predviđenih projektom, ugradila najkvalitetnije prohromske cijevi u sve pumpne stanice”, navodi se u saopštenju.

Ističu da je “jedini problem koji se može pojaviti, nedovoljan broj agregata u pumpnim stanicma u kojima umjesto tri ili četiri , radi samo jedan agregat.Poručuju da broj pumpnih agregata neće biti dovoljan za funkionisanje kolektora tokom turističke sezone, kao i da oni imaju pumpe na skladištu, ali neće biti ugrađene jer nisu dobili ugovorom predviđena sredstva za do neke izvedene radove..

“Nadamo se da će lokalna uprava omogućiti rad FIDIC Komisiji za rješavanje sporova u skladu sa Ugovorom kako bismo prije špica turističke sezone pristupili hitnoj montaži preostalih pumpnih agregata kako ne bi došlo do kolapsa sistema u špicu sezone”, zaključuje se u saopštenju kompanije Celtikcioglu. .

Nova lokalna uprava ispitaće odgovornost svih od investitora, izvođača, nadzornog organa, kazala je Đurović i najavila da će ovaj slučaj imati i epilog na sudu. Prema njenim riječima Opština je tražila od KFW banke odobrenje da se u posao uvede posebna firma, koja će uraditi ispitivanje kompletno izvedenog posla.

Komisija da utvrdi odgovornost

Igradnja kolektora u hercegnovskoj opštini trebalo bi da bude završena do početka ove turističke sezone, četiri godine kasnije od roka predviđenog prvobitnim ugovorom. Najveću infrastrukturnu investiciju u Crnoj Gori vrijednu preko 31 miliona eura, pratili su brojni problemi i kašnjenje radova .

Predviđeno je da se svi sporovi između izvođača radova firme Ćeltikćoglu i investitora Opštine Herceg Novi rješavaju na osnovu Ugovora (po FIDIC-u) i međunarodne arbitražne prakse.

S obzirom da je Ugovoreni arbitražni postupak poprilično skup i složen, aneksom ugovora je dogovoreno da se formira Komisija za rješavanje sporova, koja će se sastojati od jednog lica, (što je specifičnost FIDIC-a – model ugovor međunarodne federacije inžinjera konsultanata, koje je kvalifikovano za rješavanje ovakve vrste sporova (tzv. DAB).

Inženjeri upozoravali da se projekat loše vodi

“Građevinski inženjeri u Herceg Novome ukazivali su aktuelnim vlastima, kako u opštini, tako i u državi, KFW banci, I "Vodacomu” da se projekat izgradnje kanalizacije ne vodi kako treba. Uz podršku Inžinjerske Komore CG organizovana su dva okrugla stola, 2011 i 2013 godine koji su skrenuli pažnju na nadolazeće probleme, kako sa kolektorom, i objektima na njemu, tako i sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama. Ukazivali smo na nedovoljno razrađene studije, prethodne dokumente, kamuflirane procjene uticaja na životnu sredinu, zbrzane procedure, izabrane tzv. nadzorne organe, koji nisu bili ni vođeni ni dorasli ovakvo kompleksonom projektu. Ukazivali smo na potrebu detaljnog studijskog pristupa lokaciji u Meljinama. Svaka čast članovima opštinske Komisije koja nije odobrila Elaborat procjene uticaja na životnu srediunu za PPOV u Meljinama, ali, nažalost, i njima se doskočilo tako što je izabrana nova komisija iz Podgorice koja je brzo i lako dala saglasnost”, Novski inženjeri su uputili peticiju Opštini, Ministarstvu, "Vodacomu", ogorčeni načinom građenja, ali niko ih nije uzeo za ozbiljno”, navodi u današnjem saopštenju građevinske inžinjerke Olivera Doklestić.

Ističe da se “cijeli radni vijek bavi hidrotehničkom infrastrukturom, vodovodom i kanalizacijom, ali da joj ovaj problem sa kolektorom i postrojenjem u Meljinama uliva strah u kosti".

Bonus video: