"Kada je Đačić mogao sebi da kupi novu “škodu”, može i osnovcima knjige"

Pljevlja treba da kupe udžbenike osnovcima, to rade i siromašnije opštine, tvrdi Mitrović
145 pregleda 4 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.06.2017. 19:36h

Izvršni direktor NVO “Breznica” Milorad Mitrović pozvao je predsjednika Opštine Pljevlja Mirka Đačića da obezbijedi besplatne udžbenike učenicima osnovne škole, kao što to već godinama rade neke druge opštine u Crnoj Gori.

Mitrović smatra da to ne bi bio veliki izdatak za Opštinu, a značajno bi olakšao poziciju mnogim osiromašenim roditeljima, koji treba da izdvoje posljednji euro za kupovinu udžbenika i drugog školskog pribora svojoj djeci.

Posebno su se, ističe on, u nezavidnom položaju našli roditelji sa dvoje i više djece, za čije opremanje u školu moraju da izdvoje prosječnu platu.

“Zahtijevamo od lokalne uprave i predsjednika Đačića da pomogne stanovnicima ove opštine i nabavi besplatno udžbenike za učenike osnovnih škola. Ukoliko ove godine nije u mogućnosti da obezbijedi novac za sve osnovce, onda neka besplatne udžbenike nabavi makar učenicima od prvog do petog razreda. To bi bilo veliko olakšanje osiromašenim građanima da lakše prebrode naredni period, kada je osim za udžbenike potrebno novac obezbijediti i za ogrev”, ističe Mitrović.

On smatra da u budžetu za narednu godinu treba predvidjeti sredstva kako bi svim učenicima osnovnih škola Opština obezbijedila besplatno knjige, pošto to neće da uradi država, iako je Ustavom Crne Gore precizirano da je osnovno školovanje besplatno.

Mitrović tvrdi da neke druge opštine više vode računa o svojim sugrađanima, iako su značajno siromašnije od Opštine Pljevlja, kao što je Berane koja svake godine finansira komplete udžbenika za preko hiljadu učenika.

Za MOSI se troši kao da je Olimpijada, a platiće građani

On smatra da u opštinskom budžetu mora biti novca za ove namjene, posebno ako se ima u vidu da sadašnja lokalna uprava izdvaja sredstva za pojedine manifestacije i skupove od kojih građani nemaju neke posebne koristi.

“Kada je mogao sebi da kupi novu “škodu suberb” sa najskupljom opremom da bi se vozikao može i da kupi osnovcima knjige jer su njihovi roditelji siromašni, a i značajna sredstva se odvajaju za potpuno nepotrebne stvari. Ni na čemu se ne štedi. Opštinska vozila se non- stop voze, a za MOSI se troši kao da je Olimpijada . To sve moraju da plate građani, a ne Đačić”, ističe Mitrović.

U sklopu MOSI „Pljevlja 2017“ najavljen je i bogat kulturno - zabavni program. Na Trgu 13. jul planirano je održavanje četiri velika koncerta tokom trajanja igara. Programom MOSI predviđeno je da se za ove namjene izdvoji oko 72.000 eura.

Bonus video: