Direktor Pogrebnog uslovljavao građane kod koga da prave spomenike?

“Pogrebno” je navodno zaključilo ugovor sa izvjesnom kamenorezačkom firmom, da isključivo ona može graditi spomenike, dajući joj na taj način monopol u Budvi, i odličnu zarad
94 pregleda 24 komentar(a)
Kapela Budva, Foto: Vuk Lajović
Kapela Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 26.06.2017. 16:20h

Opština Budva podnijela je krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv doskorašnjeg direktora „Pogrebne usluge“ Božidara Milovića, zbog sumnje da je upravljajući gotovo deset godina ovim opštinskim preduzećem zloupotrijebio službeni položaj.

To je potvrdio gradonačelnik Budve Dragan Krapović, navodeći da je krivičnu prijavu, nakon detaljne analize kompletnog predmeta o poslovanju ove posrnule opštinske firme, sačinila Komisija za borbu protiv korupcije opštine Budva.

Signal da su se u preduzeću godinama unazad vršile malverzacije, zbog kojih je oštećena Opština i građani, uputila je nova uprava „Pogrebnih usluga“, koja je imenovana nakon što je opozicija preuzela vlast i postavila nove rukovodeće garniture po preduzećima i ustanovama.

Iz Opštine nijesu „Vijestima“ dostavili krivičnu prijavu protiv Milovića, navodeći samo da je riječ o zloupotrebi službenog položaja, i tek nakon izjašnjenja Specijalnog tužilaštva, odnosno ukoliko slučaj bude uzet u izviđaj, biće objelodanjena.

Milović se, između ostalog, tereti i da je odlukom preduzeća, uslovljavao građane koji su kupovali grobnice na novom groblju, da im spomenike mogu isključivo graditi jedna kamenorezačka firma iz Berana.

Naime, “Pogrebno” je navodno zaključilo ugovor sa izvjesnom kamenorezačkom firmom, da isključivo ona može graditi spomenike, dajući joj na taj način monopol u Budvi, i odličnu zaradu.

To je bila javna tajna, o kojoj su samo govorili kamenoresci, kojima je praktično poslovanje u Budvi bilo zabranjeno.

Iako je cijena grobnog mjesta u Budvi paprena i iznosi 4.800 eura za mještane, i doskora čak 9.600 eura za one koji nijesu stanovnici Budve, usluge izgradnje spomenika, mogli su koristiti isključivo u firmi koja je navodno bila zaključila ugovor sa „Pogrebnim uslugama“.

U suprotnom su morali da plaćaju penale.

Tržišna inspekcija je prije pola godine kaznila preduzeće, zabranivši da se grobna mjesta prodaju nerezidentima duplo više nego mještanima, ocijenivši to diskriminacijom, nakon čega su cijene ujednačene.

Milović se sumnjiči i za nesavjesno upravljanje firmom, koja je godinama unazad preživljavala od prodaje grobnih mjesta, a protekle dvije godine, od kada su grobnice praktično rasprodate, kasa je praktično presahla.

Njegovo ime je godinama unazad punilo novinske stupce, kao direktora koji u Budvi ima najveću zaradu od čak 1.800 eura.

On je uspio i da sebi obezbijedi dupli mandat, podrškom sindikata i dijela radnika, što se takođe našlo pod lupom.

Bonus video: