"IZ KANCELARIJE OMBUDSMANA SAOPŠTENO"

"Nema sistematske torture uhapšenih, ali ima slučajeva mučenja i nečovječnog postupanja"

U saopštenju povodom 26. juna – Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, Zaštitnik podsjeća da je zabrana mučenja apsolutna, što znači da ne može biti opravdana ni pod kojim okolnostima
0 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Šućko Baković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.06.2017. 13:28h

U Crnoj Gori nema sistematske torture osoba lišenih slobode, ali su zabilježeni slučajevi mučenja i nečovječnog postupanja, saopšteno je iz Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda (Ombudsman).

U saopštenju povodom 26. juna – Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, Zaštitnik podsjeća da je zabrana mučenja apsolutna, što znači da ne može biti opravdana ni pod kojim okolnostima.

"Zapažanja Zaštitnika, a i drugih nezavisnih tijela, pokazuju da sistematske torture lica lišenih slobode u Crnoj Gori nema, ali da su zabilježeni slučajevi mučenja i nečovječnog postupanja u prethodnim godinama", kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da se ne govori samo o torturi prema osobama u zatvorima, već i policijskim stanicama, staračkim domovima, psihijatrijskim i drugim ustanovama u kojima se nalaze ili mogu naći osobe lišene slobode ili kojima je ograničena sloboda kretanja.

Navodi se da Institucija Zaštitnika, pored uloge u zaštiti građana od torture, obavlja i funkciju Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture i da je iz tog ugla posebno važno naglasiti da samo adekvatne kazne za počinioce svih slučajeva torture mogu imati odvraćujući efekat i poslati poruku da država ima snažnu volju i moć da ne dozvoli torturu.

Ocjenjuje se da su nažalost, djelotvorna istraga i kažnjavanje u više slučajeva izostali.

Zaštitnik je ukazao na važnost adekvatnog i pravovremenog kažnjavanja takvih slučajeva i utvrđivanja odgovornosti.

"S tim u vezi, u godišnjim izvještajima o radu i u drugim relevantnim prilikama ukazujemo na stepen ispoštovanosti preporuka Zaštitnika koje se odnose na slučajeve zlostavljanja i pozivamo nadležne organe da svoj posao završe do kraja", navodi se u saopštenju.

Ističe se da tim povodom ohrabruje nedavna odluka Ustavnog suda koji je usvojio ustavne žalbe zbog nedjelotvorne istrage policijske torture prema dva građanina tokom oktobarskih protetsta 2015. godine, čime je potvrđen i stav Zaštitnika u predmetima koje je vodio povodom istih događaja.

Navodi se da dostizanje evropskih standarda u prevenciji torture treba da se podrazumijeva i to je nešto čemu treba težiti svakodnevno.

Zaštitnik podsjeća da se posao u toj oblasti nikada ne može smatrati završenim, jer samo jedan negativan primjer može baciti sjenku na sve do tada učinjeno.

"Zato ukazujemo da pažnja države u kontinuitetu mora biti posvećena poštovanju prava lica lišenih slobode, ako imamo u vidu ocjene da se stepen razvoja jednog društva, između ostalog, ogleda i kroz njegov odnos prema toj kategoriji ljudi", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da iskorjenjivanje torture u svakom društvu zahtijeva sinergiju odgovornog rada državnih organa, političke volje kao i podizanje svijesti opšte javnosti.

Generalna skupština UN je 1984. godine usvojila Konvenciju protiv torture i drugih surovih nehumanih i ponižavajućih postupaka i kažnjavanja, koja je stupila na snagu 26. juna 1987 godine.

Zabrana torture dio je međunarodnog običajnog prava, što znači da je obavezujuća za sve članice međunarodne zajednice, bez obzira da li je država ratifikovala ugovore po kojima je tortura apsolutno zabranjena.

Preporučujemo za Vas