"POBJEDA VRIJEDNOSTI NAD TRENUTKOM PROLAZNOSTI"

Bajramska poruka reisa Rifata Fejzića

"Naš uzor i Poslanik, Muhammed, a.s., nas je učio da se ne može biti pravi vjernik sve dok jezik i srce nijesu u skladu, dok se djela i riječi ne podudaraju i dok komšija ne bude siguran od nas"
123 pregleda 5 komentar(a)
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.06.2017. 11:42h

Reis Rifat Fejzić uputio je Bajramsku poruku vjernicima.

Ramazanski Bajram nastupa 25. juna.

"Ko ne ostavi lažan govor i postupanje po njemu, nema nikakve potrebe da radi Allaha ostavlja hranu i piće". (El-Buhari, 1804)

"Draga braćo i sestre, Alahovom voljom ispratismo i ovaj Ramazan. U njemu smo obnovili refleks vjernika koji jasno razlikuje dobro od zla. Ljubav prema Stvoritelju nadvladala je ljudski ego. Tražeći Alahovu milost i oslonac odricali smo se i dozvoljenih prohtjeva. To je ono što Ramazan razlikuje od ostalih mjeseci.

Naš post od dozvoljenog prestaje s Bajramom, ali post od svega nedozvoljenog nastavlja. On je životni izbor vjernika, njegov trajni iftar i bajram mira sa Bogom, sobom i ljudima. Naš uzor i Poslanik, Muhammed, a.s., nas je učio da se ne može biti pravi vjernik sve dok jezik i srce nijesu u skladu, dok se djela i riječi ne podudaraju i dok komšija ne bude siguran od nas.

Bajram je praznik pobjede ovih vrijednosti nad trenutkom prolaznosti, pobjede mira nad nasiljem, solidarnosti nad pohlepom, pravde nad nepravdom. Dragi vjernici, Sa ovim Alahovim poukama stupamo u Bajram, sa većom snagom i htijenjem da promijenimo naše stanje i stanje onih oko nas ka boljem sjutra. Činimo dovu Alahu da primi naš post i da nas učvrsti na pravom putu. U to ime, srdačno vam čestitam naš najveći praznik: Bajram šerif mubarek olsun", naveo je u poruci Fejzić