RTCG u gubitku tri miliona eura

Nezavisna procjena zgrade i zemljišta pokazala da vrijede znatno manje od 36 miliona, koliko je prikazano u iskazima
5 komentar(a)
RTCG, Foto: Boris Pejović
RTCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.06.2017. 06:32h

Nezavisni revizor dao je Radio-televiziji Crne Gore (RTCG) mišljenje sa rezervom na finansijski izvještaj te medijske kuće za 2016. godinu.

Mišljenje sa rezervom dobili su, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, jer u finansijskom izvještaju nije prikazana stvarna vrijednost zgrade i zemljišta javnog servisa, već mnogo veća od utvrđene.

Nezavisna procjena objekta i zemljišta u maju 2017. godine navodno je pokazala da je njihova vrijednost oko 24 miliona eura, dok je u finansijskim knjigama RTCG na kraju prošle godine pisalo da je vrijednost istih oko 35 miliona.

Gubitak Javnog servisa na kraju 2016. godine iznosi blizu milion i 800 hiljada eura, dok akumulirani gubitak iznosi blizu tri miliona eura. RTCG je na kraju 2015. godine poslovao pozitivno, sa blizu 800 hiljada dobiti.

Generalna direktorica RTCG Andrijana Kadija je na prvoj sjednici Savjeta nakon imenovanja na tu funkciju ukazala na velike akumulirane gubitke iz prethodnih godina, koji su tada zatekli članove Savjeta.

Revizor je, tvrde izvori “Vijesti”, skrenuo pažnju i na finansijske iskaze, vezane za sudske sporove koje RTCG vodi sa Radio-difuznim centrom (RDC). Javni servis po osnovu pravosnažnih presuda duguje

RDC-u oko četiri miliona eura. Rashodi Javnog servisa u 2016. godini iznosili su oko 14,7 miliona eura, a najviše su uvećani - za oko milion eura - “Troškovi amortizacije i rezervisanja” sa 1.8 miliona u 2015. na 2.8 miliona eura u 2016. godini.

Troškove amortizacije bili su u 2016. godini oko 800 hiljada eura, dok je RTCG izvršila rezervisanje u iznosu od 1,8 miliona eura za potencijalne gubitke po osnovu sudskih sporova sa zaposlenima i bivšim radnicima.

Prihodi Javnog servisa su iznosili oko 13,5 miliona eura, što je oko osam odsto manje nego 2015. godine.

Tokom 2016. godine Javnim servisom rukovodio je Rade Vojvodić do 30. novembra, kada ga je većinom glasova smijenio Savjet RTCG. Tada je Savjet na mjestu vršioca dužnosti generalnog direktora RTCG postavio Kadiju, koja je u martu izabrana na to mjesto.

Bonus video: