ROK ZA PRIJAVE PETNAEST DANA

Objavljen poziv za utvrđivanje liste kandidata za Evropski sud

Aktuelnom sudiji iz Crne Gore, Nebojši Vučiniću u avgustu ističe devetogodišnji mandat, a ne postoji mogućnost reizbora.
3 komentar(a)
Evropski sud za ljudska prava, Foto: Shutterstock
Evropski sud za ljudska prava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2019. 22:37h

Ministarstvo pravde objavilo je javni poziv za utvrđivanje liste od tri kandidata za izbor jednog sudije Evropskog suda za ljudska prava.

Tu listu utvrđuje Vlada Crne Gore, a zatim je dostavlja Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (SE), koja bira jednog sudiju.

Kandidat za ovu funkciju treba da ima završen Pravni fakultet, položen pravosudni ispit (ili odgovarajuće akademsko zvanje), najmanje 15 godina staža u pravnoj struci, manje od 65 godina.

Potrebno je, kako se navodi u pozivu, odgovarajuće iskustvo u oblasti ljudskih prava, da uživa ugled i da je dostojan za obavljanje sudijske funkcije, kao i da aktivno zna engleski ili francuski jezik.

Rok za podnošenje prijava je petnaest dana.

Vlada je u četvrtak formirala komisiju (čiji će predsjednik biti ministar pravde Zoran Pažin) koja će izabrati tri kandidata za sudiju Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Svaka država članica SE je dužna da utvrdi listu od tri kandidata za izbor sudije Evropskog suda i da je dostavi Parlamentarnoj skupštini SE gdje se sudija bira većinom glasova.

Aktuelnom sudiji iz Crne Gore, Nebojši Vučiniću u avgustu ističe devetogodišnji mandat, a ne postoji mogućnost reizbora.

Iz Generalnog sekretarijata Parlamentarne Skupštine obratili su se crnogorskoj strani sa zahtjevom za što skorije javno oglašavanje i otvaranje postupka i utvrđivanje liste od tri kandidata za izbor sudije Suda. 

Preporučujemo za Vas