Kotor: Besplatni udžbenici za sve učenike prvog razreda

"Djeca moraju biti prioritet i uživati podršku koja garantuje radosno djetinjstvo i neometano napredovanje. Bez brige o djeci i o njihovom školovanju nema prosperiteta i socio-ekonomskog razvoja Kotora," stoji u saopštenju kabineta gradonačelnika Vladimira Jokića
119 pregleda 0 komentar(a)
udžbenici, knjižara, Foto: Luka Zeković
udžbenici, knjižara, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.06.2017. 08:18h

Briga o djeci mora biti organizovana i institucionalno podržana, a to je upravo jedno od osnovnih programskih opredjeljenja nove opštinske vlasti u Kotoru, ali i jedan od najvažnijih socio-ekonomskih interesa svih Kotoranki i Kotorana, navodi se u saopštenju kabineta gradonačelnika Kotora, Vladimira Jokića.

U tom pravcu, navodi se, Opština Kotor obezbijediće besplatne udžbenike za sve đake prvake iz ove opštine.

"Djeca moraju biti prioritet i uživati podršku koja garantuje radosno djetinjstvo i neometano napredovanje. Bez brige o djeci i o njihovom školovanju nema prosperiteta i socio-ekonomskog razvoja Kotora. Odluka o dodjeli besplatnih udžbenika za sve đake prvake u Opštini Kotor slijedi osnovna načela u ponašanju odgovorne i demokratske vlasti kao što su pravednost, jednakost, transparentnost i efikasnost," stoji u saopštenju.

Nova opštinska vlast, dodaju iz Opštine, stavlja u fokus djecu i porodičnu politiku zato što joj je interes Kotora na prvom mjestu.

"To možemo zato sto smo štedljiva vlast o čemu govori činjenica da su rashodi budžeta ove godine 1.319.000 eura manji nego u istom periodu prethodne godine. Smatramo da je odluka nove opštinske vlasti da obezbijedi besplatne udžbenike za sve đake prvake iz naše opštine značajan instrument za podizanje društvenog blagostanja na način da se obezbijede djeca, ali i rasterete kućni budžeti njihovih roditelja. Uvjerenja smo da je materijalno sigurna porodica osnova dugorocnog socio-ekonomskog razvoja," kazali su iz kabineta gradonačelnika.

Kako su zaključili, u skladu je sa vrednosnom orjentacijom gradske uprave je shvatanje da ljudi imaju pravo da apsolutno samostalno donose odluke o broju djece, a da je zadatak javne vlasti da kontinuirano i neutralno stvara uslove za ekonomsku sigurnost i razvoj porodice.

Bonus video: