Đačić: Pelet i briketi stići će prije zime

Gradonačelnik Pljevlja je lani kazao da neće biti nabavka, a da će novac biti iskorišćen za početak izgradnje gradske toplane
117 pregleda 1 komentar(a)
pelet, pljevlja, Foto: Goran Malidžan
pelet, pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 21.06.2017. 18:40h

I ove godine građani Pljevalja moći će da nabave briket i pelet po subvencioniranim cijenama, uprkos ranijim najavama gradonačelnika Mirka Đačića.

Za razliku od prethodne dvije godine kada je taj posao rađen usred zime, ove je Opština Pljevlja na vrijeme raspisala tender za nabavku.

Đačić rekao je da će biti nabavljeno 400 tona briketa i 1.000 tona peleta, čija je procijenjena vrijednost 236.000 eura.

“Ako se koristi biogorivo, onda je problem sa aerozagađenjem sigurno manje, ali i ovom prilikom moram da naglasim da je ovo preventivna mjera satisfakcionog karaktera, a da se problem trajno može riješiti samo realizacijom bloka II i toplifikacijom grada“, kazao je prvi čovjek najzagađenijeg grada u Crnoj Gori.

U cilju rješavanja ekoloških problema, Vlada je 2015. za nabavku peleta i briketa opredijelila 417.500 eura.

Pelet je lani nabavljan po cijena 162,5 eura po toni, a briket po 177,31 eura, a građani su plaćali 50 odsto iznosa.

Iz Opštine Pljevlja su isticali da su zadovoljni prošlogodišnjom akcijom i da je ona doprinijela smanjenju aerozagađenja.

Zvanični podaci Agencije za zaštitu životne sredine o kvalitetu vazduha, međutim, ne potkrepljuju te tvrdnje.

Đačić je lani kazao da neće biti nabavke novih energetnata, a da će novac, koji je za te namjene opredijelila Vlada, biti iskorišćen za početak izgradnje gradske toplane.

“Smatramo da je u ovom trenutku svrsishodnije i bolje da konačno krenemo sa tom investicijom“.

Uprkos najavama da će se u taj posao krenuti ove godine, izgradnja toplane još nije počela.

Đačić je krajem februara donio rješenje o obustavljanju postupka izbora izvođača radova za izgradnju prve faze gradske toplane, vrijednih oko pet miliona eura.

U obrazloženju je naveo da nijedna od četiri ponude nije bila ispravna.

Planirano je da se gradska toplana gradi u naselju Radosavac.

Nakon izgadnje, bila bi zatvorena kotlarnica u Skerlićevoj ulici u centru grada, koja je označena kao jedan od glavnih zagađivača.

Bonus video: