Hrapović: Veliki potencijal za zdravstveni turizam

Ministar zdravlja Kenan Hrapović je predstavio potencijale Crne Gore u oblasti zdravstvenog turizma, pravce daljeg razvoja i mogućnosti unapređenja saradnje sa državama 16+1
58 pregleda 0 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Ministarstvo zdravlja
Kenan Hrapović, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ažurirano: 21.06.2017. 17:15h

U Crnoj Gori postoji okvir za sinergiju između zdravlja i drugih sektora, kako bi država bila prepoznata kao zdravstveno turistička destinacija sa potencijalom za podršku fizičkom i mentalnom zdravlju, ocijenio je ministar Kenan Hrapović.

Delegacija Ministarstva zdravlja, predvođena Hrapovićem, učestvovala je na III Konferenciji ministara zdravlja država CEEC 16+1 (Kina - Centralna i Istočna Evropa) koja je održana prethodna dva dana u Budimpešti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, tema Konferencije je bila "Unaprjeđenje zdravlja za sve" u okviru koje su održane paralelne sesije o saradnji između javnih zdravstvenih ustanova, bolnica, kao i u oblasti istraživanja tradicionalne kineske medicine.

Hrapović je predstavio potencijale Crne Gore u oblasti zdravstvenog turizma, pravce daljeg razvoja i mogućnosti unapređenja saradnje sa državama 16+1.

„On je istakao da postoji okvir za sinergiju između zdravlja i drugih sektora, kako bi Crna Gora bila prepoznata kao zdravstveno turistička destinacija sa potencijalom za podršku fizičkom i mentalnom zdravlju, kao osnove za podršku održivom razvoju i ekonomskoj održivosti“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je na marginama konferencije, Hrapović razgovarao sa potpredsjednicom Državnog savjeta Kine, Liu Yandong i ministarkom zdravlja i planiranja porodice te države, Li Bin.

„Tom prilikom izraženo je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom između Crne Gore i Kine“, navode iz Ministrstva.

Hrapović je kazao da je uvjeren da odnosi dvije države mogu biti intenzivirani u oblasti zdravstva, sa fokusom na razvoj tradicionalne kineska medicine u Crnoj Gori, naglašavajući da su već preduzeti konkretni koraci koji se tiču sadnje i prerade kineskog ljekovitog bilja.

„Obije strane su iznijele očekivanje da će u skorijoj budućnosti doći do svojevrsnog spajanja kineske i zapadne medicine, kao i da će kineska medicina dati veći doprinos u očuvanju zdravlja ljudi širom svijeta“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: