Ljekari: Zarade loše, uslovi za rad neadekvatni; Hrapović: Ima i pozitivnih stvari

"Reforme koje se sprovode u sistemu zdravstva pružiće i mogućnost preusmjeravanja sredstava u samom zdravstvenom sistemu, koje se mogu iskoristiti između ostalog i za povećanje zarada svim zaposlenim u zdravstvu", saopšteno iz Ministarstva zdravlja
0 komentar(a)
Kenan Hrapović sastanak Sindikat doktora, Foto: Mzdravlja.gov.me
Kenan Hrapović sastanak Sindikat doktora, Foto: Mzdravlja.gov.me
Ažurirano: 21.06.2017. 15:09h

Status i uslovi u kojima doktori rade nijesu adekvatni, a i zarade nisu na zadovoljavajućem nivou, poručili su predstavnici Sindikata doktora medicine.

Oni su danas razgovarrali sa ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Hrapović je kazao da je saglasan da su uslovi za rad ljekara u pojedinim segmentima otežani, ali da ima i mnogo pozitivnih primjera.

Iz ministarstva navode da je preduslov za dobro zdravstvo zadovoljan ljekar i pacijent, pa trenutno rade na nekoliko projekata, koji će unaprijediti uslove rada i kvalitet pružanja zdravstvenih usluga na svim nivoima.

"Saopšteno je da su opredijeljena sredstva od preko 11 miliona eura iz kapitalnog budžeta za kupovinu medicinske opreme, u dogovoru sa direktorima svih zdravstvenih ustanova, a cilj je obezbjeđivanje boljih uslova za rad ljekarima. Posebno je naglašena neophodnost ulaganja u Dječju bolnicu, za koju je Ministarstvo najavilo kupovinu skenera do kraja godine. Doktori su obaviješteni i da je dogovorena saradnja sa nekoliko zemalja regiona o upućivanju crnogorskih ljekara na doedukaciju, ali i dolazak eksperata iz drugih zemalja radi obučavanja naših doktora. Saopšteno je i da će zdravstveni sistem u narednim godinama biti pojačan sa oko 200 ljekara koji završavaju specijalizacije", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da će reforme koje se sprovode u sistemu zdravstva pružiti "mogućnost preusmjeravanja sredstava u samom zdravstvenom sistemu, koje se mogu iskoristiti između ostalog i za povećanje zarada svim zaposlenim u zdravstvu".

"Na taj način će se i poboljšati status ljekara u društvu, što je svakako jedan od prioriteta Ministarstva. Ukoliko se na taj način ne postignu zadovoljavajući efekti, Ministarstvo će zajedno sa Vlavom tražiti načine za obezbjeđivanje sredstava za povećanje zarada", navodi se u saopštenju.

Na sastanku predstavnika Sindikata doktora medicine, dr Milene Popović Samardžić, dr Žanke Cerović i dr Velibora Majića sa Hrapovićem razgovaralo se i o rješavanju stambenih pitanja zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

"Iz Sindikata doktora medicine zatražili su od Ministarstva pomoć i podršku oko njihovog, kako su kazali, neravnopravnog položaja u Stambenoj zadruzi zdravstvenih radnika Crne Gore. Naime, članovi Sindikata doktora medicine smatraju da su diskriminisani u odnosu na dva reprezentativna sindikata zdravstva (Savez sindikata i Uniju slobodnih sindikata) prilikom bodovanja za dobijanje stanova iz stambene zadruge i traže ravnopravnost", navodi se u saopštenju.

Bonus video: