Purišić o naknadama za majke: Očekujem da poslanici ispoštuju odluku suda

U čitavoj priči nije sporan samo dio oko ukidanja naknada. Vlada je već mjesecima najavljuje da će izmjene zakona donijeti stimulativne mjere za povećanje nataliteta, koje će biti pravednije, i imati mnogo više efekata od naknada
250 pregleda 8 komentar(a)
Kemal Purišić, Foto: Boris Pejović
Kemal Purišić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.06.2017. 18:02h

Ministar rada i socijalnog staranja, inače član Bošnjačke stranke, Kemal Purišić, ne zna kako će se poslanici, među njima i predstavnici Bošnjaka, izjasniti o tkz. Zakonu o majkama, o kojem će parlament raspravljati naredne sedmice, ali očekuje da bi svi do jednog trebalo da ispoštuju odluku Ustavnog suda koja je to zakonsko rješenje proglasila neustavnim.

Ministar ujedno tvrdi, i da će Vlada time što je odlučila da za 20 procenata poveća sva davanja korisnika materijalne pomoći, više uticati na rast nataliteta, nego što su to za nešto više od godinu uradile naknade za majke.

Zakon o naknadama za majke prvo je usvojen nesvakidašnjom većinom u parlamentu – glasovima opozicije i dijela vlasti, među kojima i poslanika Bošnjačke stranke. Zatim je tumačen i primjenjivan kako je kome palo na pamet.

Prvobitno je planirano da naknadu dobiju majke troje i više djece, koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža, i taj uslov je ispunjavalo nešto preko četiri hiljade žena.

Zatim su poslanici BS-a amandmanom tražili pravo na doživotnu mjesečnu naknadu i za žene sa najmanje troje djece, koje su na evidenciji nezaposlenih bile minimum 15 godina – što je značilo naknadu za još oko 13 hiljada majki.

Bošnjačka stranka time se i hvalila pred izbore a sada je ministar iz redova baš te stranke, spremio izmjene tog zakona, koje ukidaju naknade.

„Situacija je bitno promijenjena u odnosu na tu okolnost, jer u međuvremenu imamo odluku Ustavnog suda, koji je ukinuo te dvije norme. U suštini u normalnom svijetu odluke Ustavnog suda se primijene, ne komentarišu" kazao je Purišić.

U čitavoj priči nije sporan samo dio oko ukidanja naknada. Vlada je već mjesecima najavljuje da će izmjene zakona donijeti stimulativne mjere za povećanje nataliteta, koje će biti pravednije, i imati mnogo više efekata od naknada. Ako je suditi po izjavi Purišića, Vlada na povećanje nataliteta stimuliše većinom socijalne slučajeve.

„Po svim vrstama dodataka za djecu, korisnike materijalnog obezbjeđenja, lične invalidnine, tuđe pomoći i njege, i ostale vrste dodataka za djecu, su uvećane za 20 odsto. Mi vjerujemo da će ta mjera, taj napor vlade, da doprinese, pored ostalog i natalitetu. Takođe uvećana je za 20 odsto naknada porodiljama koje su na zavodu za zapošljavanje ili su studenti, a koriste materijalno obezbjeđenje porodice. Te dvije mjere bi trebalo da doprinesu povećanju nataliteta, više nego što je donio tkz "zakon o naknadam majkama“", sopštio je Purišić.

Na pitanje zar se na taj način ne stimulišu samo porodice koje su korisnici socijalne pomoći, i koje su to nove mjere za ostale kategorije, ministar navodi da je ostalo postojeće rješenje o poklonu za novorođenčad.

„Primaće tu opremninu u iznosu od 108 eura, mislim“. odgovorio je Purišić.

A za iznos od 108 eura, koji se dobije po rođenju djeteta, roditelji mogu da kupe trebovanje pelena za dva mjeseca.

Odluka o formalnom ukidanju naknada za majke, pred poslanicima će se naći naredne sedmice a iz Vlade tvrde da će fiskalni efekti ovakvih izmjena biti takvi, da će mjesečno opterećenje budžeta umjesto 4,2 - biti dva miliona eura.

Bonus video: