150.000 eura da specijalci noću vide kao po danu

Sredstva su namijenjena za pripadnike specijalnih snaga Vojske
157 pregleda 0 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Odbrana.gov.me
Vojska Crne Gore, Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 20.06.2017. 16:26h

U petak ističe rok za podnošenje prijava na tender Ministarstva odbrane (MO) ukupne vrijednosti 150.000 eura za nabavku moderne opto-elektronske opreme za deklarisane snage pješadije.

VCG je inače, za učešće u NATO vođenim operacijama, pored ostalih jedinica, deklarisao svoju 1. i 2.pješadijsku četu, ali priroda i broj na tenderu tražene opreme, nameće zaključak da se radi o sredstvima namijenjenim prvenstveno za pripadnike specijalnih snaga VCG.

Nabavlja se naime, ukupno 10 komada savremenih pasivnih termovizijskih uređaja za osmatranje i nišanjenje noću, pogodnih za montažu na snajperske puške tipa Heckler&Koch PSG.

Tenderom se traži i isporučilac ukupno 20 komada pasivnih monokulara za osmatranje, nišanjenje i kretanje noću, pogodnih za montažu na vojnički PASGT šljem, odnosno na automatsku pušku.

Procijenjena ukupna vrijednost ove dvije kategorije traženih uređaja je 84 hiljade eura. Kupuje se i 26 komada refleksnih nišana sa nosačima za puškomitraljeze M-84, kalibra 7,62 mm. Ukupna procijenjena vrijednost ove opreme je 39 hiljada eura, dok se za očekivanih 20 hiljada eura kupuje 100 komada taktičkih infracrvenih lampi koje se montiraju na lično naoružanje vojnika i omogućavaju im da laserskim crvenim svjetlom u noćnim i uslovima smanjene vidljivisti, „označe“ cilj udaljen najmanje 400 metara.

Za dodatnih 7 hiljada eura nabavljaju se dva tehnička kompleta za održavanje uređaja za noćno osmatranje i nišanjenje, kao i ukupno 500 komada IC reflektujućih personalnih markera koje vojnici nose na uniformama, za obilježavanje i prepoznavanje sopstvenih snaga na bojištu.

Bonus video: