Od decembra svi ljekari ostaju bez licenci?

Po novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti svi ljekari moraju da potvrde “dozvole za rad”
62 pregleda 19 komentar(a)
ljekari, Foto: Boris Pejović
ljekari, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.06.2017. 13:42h

Ministarstvo zdravlja izdalo je pet privremnih licenci ljekarima, dok je u pripremi još sedam, saznaju “Vijesti”. Oni su tu nadležnost preuzeli nakon suspendovanja rada Ljekarske komore prije skoro pola godine, jer smatraju da je njeno rukovodstvo nezakonito izabrano.

Međutim u Sindikatu doktora medicine tvrde da je to nezakonito i da će ljekari imati veoma ozbiljne probleme zbog licenci, jer svi moraju da ih obnove do decembra zbog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je usvojen lani.

Iz resora ministra Kenana Hrapovića za “Vijesti” su odgovorili da su licence privremene, a da će konačne izdavati Komora. “U cilju sprečavanja navedenih štetnih posljedica, Ministarstvo...je preuzelo obavezu donošenja rješenja i donosi rješenja kojim se utvrđuje ispunjavanje uslova doktorima za izdavanje licenci za obavljanje zdravstvene djelatnosti, a istim rješenjem se utvrđuje da će Licencu (obrazac Licence) izdati Ljekarska komora, imajući u vidu da u konkretnom slučaju postoji rizik i mogućnost nastupanja štetnih posljedica za ostvarivanje prava i pravnih interesa doktora, kao i prava na obezbjeđivanje blagovremene i dostupne zdravstvene zaštite građanima”, odgovor je Ministarstva.

Licence su neophodne ljekarima kao dokaz da ispunjavaju sva zakonska pravila za bavljenje tom profesijom, između ostalog i da prate savremene trendove u medicini, potvrdila je “Vijestima” predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić.

I dok u Ministarstvu tvrde da je osnov za ovakvu odluku Zakon o državnoj upravi koji im daje za pravo da preuzmu dio poslova, u Sindikatu navode da to nije tačno. Predsjednica citira izvještaj o nadzoru Ministarstva u Komori, u kome piše da “Ministarstvo preuzima prenesene poslove koji se odnose na obnavljanje licenci za rad doktora medicine.... Na sastanku predstavnika Ljekarske komore i Ministarstva oni su upozoreni da za to ne postoji pravilnik i da bi ovakav rad doveo u pitanje njihovu krivčnu odgovornost. Zato sada pominju privremene licence, koje ne postoje. Hrapović je vezao ruke i nama i sebi”, kaže čelnica Sindikata doktora medicne.

Dokaz da se prate tehnike medicine

“Pravilnik o izdavanju licenci ljekarima trebalo je da donese Skupština Ljekarske komore, ali se to nije dogodilo jer je ministar blokirao. Sada ćemo svi snositi posljedice toga, a ministar je u hodu naučio da nema prava da izdaje licence”, kaže Milena Popović Samardžić.

Ona je objasnila da će svi u “sistemu zdravstvene zaštite morati da obnove licence po novom zakonu” i da su one važne jer pokazuje da se prate savremene tehnike medicine.

Bonus video: