Policija ne haje za dinamitaše

Informisani su o temi, ali su rezultati policije neadekvatni
122 pregleda 0 komentar(a)
Dinamit, Foto: Andrija Gazivoda
Dinamit, Foto: Andrija Gazivoda
Ažurirano: 19.06.2017. 19:52h

Krivolov i izlov ribe dinamitom prate neadekvatni rezultati policije, smatraju u Savjetu za građansku kontrolu rada policije. Savjet, kojim rukovodi Dražen Cerović, nedavno je Ministarstvu unutrašnjih poslova uputio zahtjev o aktivnostima centara bezbjednosti o krivolovu na primorju. Navode da je Uprava policije blagovremeno i detaljno informisala o temi, ali da su rezultati policije neadekvatni, te da se ne podnose krivične prijave zbog izlova ribe na nezakonit način, kao ni zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija. U policiji trenutno stanje najčešće opravdavaju nedostatkom kapaciteta i kadrovskim problemima i to za Savjet nije dovoljno prihvataljivo i opravdano.

“Posebno smo zabrinuti nedovoljnim opsegom i aktuelnim rezultatima operativnog rada policije”, navode iz Savjeta.

Savjet je direktoru UP i rukovodiocama organizacionih jedinica policije uputio preporuke za unapređenje pažnje, sa fokusom na rezultate, o ciljevima i zadacima operativne djelatnosti policije u vezi sa krivolovom i izlovom ribe dinamitom. Direktoru Uprave za inspekcijske poslove uputili su zahtjev za osiguranje kvalitetnije saradnje nadležnih inspekcija i inspektora sa centrima i odjeljenjima bezbjednosti UP u primorskim opštinama. Uputili su i inicijativu da se na državnom i lokalnom nivou pripreme i organizuju sastanci o temi, u cilju snažnijeg uključivanja građana, te unapređenja povjerenja javnosti u ključne sistemske servise. Iz Savjeta navode da su zainteresovani da i sami prisustvuju tim sastancima.

Načelnike centara i odjeljenja bezbjednosti u svim primorskim opštinama pozvali su da uspostave i osnaže konsultacije sa civilnim društvom i pristupe aktivnostima, kroz odgovarajući informativni materijal i kontakt telefon, kako bi građani mogli jednostavnije da kontaktiraju policiju u vezi sa krivolovom i upotrebom eksplozivnih naprava.

Iz Savjeta su podsjetili da je Vlada na sjednici sredinom maja definisala mjere u cilju sprečavanja krivolova. Vlada je tada obavezala MUP da preuzme potrebne aktivnosti u cilju otkrivanja krivolovaca. MUP je, u saradnji sa Nacionalnim parkovima CG, zadužen da sprovodi kontinuirano praćenje i kontrolu nelegalnih lovnih aktivnosti. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je zaduženo da pripremi godišnji plan inspekcijskih kontrola. Vlada je to Ministarstvo i UIP obavezala da formiraju radnu grupu za sprovođenje mjera u cilju sprečavanja nezakonitog krivolova.

Povodom česte i otvorene upotrebe eksploziva u izlovu ribe na primorju, akcija “Stop krivolovu” uputila je predsjedniku Filipu Vujanoviću, premijeru Dušku Markoviću i predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću inicijativu da, uz Vladine mjere, zaustave devastaciju Jadrana. Iza akcije “Stop krivolovu” stoje sportski ribolovci, ronioci i ljubitelji prirode, uz podršku Saveza za sportski ribolov na moru, klubovi sportskih ribolovaca i ronilaca, te NVO i pojedinci. Uz osudu divljanja “dinamitaša” na moru, oni u inicijativi zahtijevaju urgentno preduzimanje mjera na suzbijanju te “kriminalne djelatnosti”. Navode i da “ubijanje ribe eksplozivom nije od juče, kao ni noćni podvodni ribolov, podvodni ribolov s bocama i ubiranje prstaca”, ali i da je nelegali izlov uzeo toliko maha da je “krajnje vrijeme za najoštriju akciju”. Dodatan problem je životna opasnost u koju dinamitaši dovode ribolovce i druge koji su u vodi, u trenutku eksplozije.

Sportski ribolovci u opasnosti: Dok love, oko njih puca dinamit

Rukometaš i sportski ribolovac Božidar Nikočević iz Bara nedavno je policiji podnio prijavu protiv NN lica, nakon što je, dok je bio u vodi, NN u vodu bacilo dinamit.

“Bio sam na dubini od oko 15 metara, a dinamit je pukao na oko 30-40 metara od mene. U tom trenutku sam osjetio jak pritisak i izronio sam iz vode… Nedugo nakon toga sam osjetio jak bol u glavi i potekla mi je malo krv iz nosa”, naveo je, pored ostalog, Nikočević u prijavi, dodajući da to što se desilo toga dana nije prvi put i da se ne događa samo njemu.

On je kazao da su na taj način ugroženi ljudski životi i policiji je uputio molbu da preduzme mjere kako bi lica koja se bave nedozvoljenim ribolovom bila kažnjena.

Podvodni ribolovac Andrija Gazivoda je u više navrata, bezuspješno, policiji prijavljivao dinamitaše.

Nedavno je objavio snimke na kojima se vide stotine kilograma mrtve ribe u uvali Valdanos u Ulcinju i vodama budvanske plaže Jaz, kao i razgovor sa jednim od dinamitaša, koji je izlovljavao ribu dinamitom u rtu Platamuni nedaleko od Budve.

Na objavljenom snimku, Gazivoda se obraća čovjeku na obali, govoreći mu kako će ga ubiti dinamitom. Dinamitaš mu je kratko kazao "neću, neću".

Bonus video: