Podgoričanin Kozma Prelević putuje u NASA

Konkurs za dizajn prostora je inženjerski izazov za učenike srednjih škola. Rad Prelevićevog tima izabran među 200 drugih
447 pregleda 7 komentar(a)
Kozma Prelević, Parmis Fadavi-Hoseini, Foto: Eastbourneherald.co.uk
Kozma Prelević, Parmis Fadavi-Hoseini, Foto: Eastbourneherald.co.uk
Ažurirano: 19.06.2017. 18:52h

Kozma Prelević iz Podgorice, jedan je od dvoje učenika Bede's srednje škole, koji će ovog ljeta predstavljati Veliku Britaniju u finalu međunarodnog konkursa za dizajn prostora, u Svemirskom centru “Džon F. Kenedi” na Floridi.

On i Parmis Fadavi-Hoseini su na takmičenju učenika na Imperijal koledžu u Londonu bili najbolji među 200 drugih.

Prelevićev tim je učestvovao na konkursu na kojem se od učenika traži da predlože detaljan dizajn za buduće ljudsko naselje ili svemirski brod

"Nestrpljivo čekam posjetu NASA centru, još ne mogu da vjerujem da jesam među izabranima”, rekao je petnaestogodišnji Prelević britanskim medijima.

Mladić iz Podgorice je prije nastavka školovanja u Britaniji završio osnovnu školu u Crnoj Gori. Bio je učenik OŠ "Sutjeska" i "Marko Miljanov" u Podgorici. Školovanje je potom nastavio u Tivtu, u Međunarodnoj školi Knightsbridge Schools International Montenegro (KSI Montenegro). Sada u Engleskoj živi u internatu i pohađa srednju školu Bede's. Svira klavir i gitaru, bavi se amaterski glumom i odličan je u streljaštvu. Fadavi-Hoseini (18) na Bedeu izučava matematiku, fiziku i biologiju. Kaže da će putovanje u NASA centar za nju biti "doživljaj života".

"Posjeta svemirskom centru i mogućnost za saradnju sa kolegama iz cijelog svijeta je nevjerovatna prilika", kazala je ona. Konkurs za dizajn prostora je jedinstven inženjerski izazov za učenike uzrasta 15 do 18 godina.

"Od učenika se traži da predlože detaljan dizajn za buduće ljudsko naselje ili svemirski brod 60 do 70 godina u budućnosti", objašnjava profesor matematike Bil Ričards. Uprava britanske Bede's škole se na konkurs prijavila sa ciljem da olakša učenicima kasnije prijave na univerzitet.

"Za Parmis, koja želi da studira arhitektonski inženjering, ovo iskustvo će biti visoko cijenjeno tokom njene aplikacije za upis na fakultet. Oduševljen sam što su naša dva izvanredna učenika dobila priliku koja može da im promijeni život", kazao je Ričards.

Bonus video: