Kolašin: Boravišne takse skoro niko ne plaća

Osim hotela “Bjanka”, koji redovno uplaćuje boravišnu taksu, svi ostali hoteli u gradu i 45 registrovanih privatnih smještaja su u periodu od od maja do septembra ove godine uplatili ukupno 778 eura
1 komentar(a)
TO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
TO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 19.06.2017. 16:24h

Vlasnici privatnog smještaja u Kolašinu odnose se i dalje krajnje neodgovorno kada je riječ o obavezi uplate boravišne takse, što bi trebalo da je osnovni prihod lokalne Turističe organizacije (TO).

Dok je TO česta meta kritika zbog, navodno, premalo pomoći vlasnicima privatnog smještaja i malo organizovanih manifestacija, s druge strane najžešći kritičari masovno i u kontinuitetu krše zakon i prave prekršaje za koje su previđene kazne od 500 do 10.000 eura. Zbog svega toga je stanje u kolašinskoj TO neposredno na početku ljetnje turističke sezone prilično loše. Toj organizaciji blokiran je i žiro račun zbog tužbi radnika, kojima se duguju zarade.

Prema podacima s kraja prošle godine, osim hotela “Bjanka”, koji redovno uplaćuje boravišnu taksu, svi ostali hoteli u gradu i 45 registrovanih privatnih smještaja su u periodu od od maja do septembra ove godine uplatili ukupno 778 eura.

Od tog iznosa hoteli “Brile” i “Čile” su uplatili 408, a jedan vlasnik privatnog smještaja 200 eura. Ostala 44 privatna smještaja izdvojili su za boravišnu taksu svega 170 eura.

Jedan od kolašinskih manjih hotela za osam godina postojanja, kažu, nikad nije uplatio ni euro boravišne takse. Zaposleni tvrde i da “ogroman broj neregistrovanih objekata za privatni smještaj radi nesmetano godinama, a TO je više puta upoznavala turističku inspekciju sa tom činjenicom”.

Iako nemaju novca da sami organizuju događaje koji spadaju u vanpansionsku ponudu, iz TO obećavaju da će pomoći onima koji to tradicionalno rade.

“Zbog nedostatka finansijskih sredstava TO Kolašin nije u prilici da na kvalitetan način organizuje određene događaje tokom ljetnje sezone, što nije razlog da ne podrži aktivnosti u organizaciju naših saradnika i dugogodišnjih partnera”, kaže direktorica TO Marija Brajović.

Ona kaže da će i ove godine biti partneri NVO „Umjetnost življenja“ i obilježiti III Međunarodni dan joge 21. juna 2017. Tako će biti i u organizaciji manifestacije ’’Pazarni dan’’, koju, tokom juna, organizuje Društvo prijatelja Kolašina. Brajovićeva kaže da će koliko mogu pomoći i u organizaciji ’’Premium košarkaškog kampa”, u julu, a u avgustu oko ’Samer Tango Campa’”.

Bonus video: