Predstavljen projekat rekonstrukcije Doma revolucije u Nikšiću

Iz Ministratsva su rekli da prva faza realizacije podrazumijeva čišćenje objekta, demontažu postojeće fasade i pripremu gradilišta, a druga faza predviđa sanaciju čelične i betonske konstrukcije na objektu što je i najzahtjevnija faza realizacije
440 pregleda 3 komentar(a)
dom revolucije nikšić, Foto: Svetlana Mandić
dom revolucije nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 17.06.2017. 14:58h

Finalno arhitektonsko rješenje za rekonstrukciju i revitalizaciju Doma revolucije u Nikšiću predstavljeno je u Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Kako je saopšteno iz tog resora, projekat na arhitektonskom konkursu, koji je završen prošle godine, prezentovali su predstavnici pobjedničkog tima SADA+VUGA iz Ljubljane, HHF iz Bazela i Arhicon iz Podgorice, Boštjan Vuga, Matija Vuković i Vlatko Nikić, kao i Dijana Vučinić.

"Ukupan budžet za realizaciju projekta rekonstrukcije i revitalizacije Doma revolucije prema procjenama projekta biće oko 11 miliona eura", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je glavni projekat za rekonstrukciju i revitalizaciju Doma revolucije završen i reviziju obavlja Opština Nikšić što znači da će ubrzo uslijediti i realizacija projekta u skladu sa projektovanim budžetom i faznom realizacijom.

Precizira se da je u skladu sa usvojenim idejnim rješenjem projekat rađen na osnovu metodologije 10+20+70.

"Ova strategija rekonstrukcije podrazumijeva da deset odsto od ukupne površine objekta budu završeni, do enterijera realizovani prostori u kojima su smješteni: cafe, auditorium, prostori za studente i nevladine organizacije, komercijalni prostori i fitnes centar i nazvani su plugin-ovi“, piše u saopštenju.

Drugi dio, kako se dodaje, 20 odsto prostora čine promenade, natkriveni gradski prostori kojima se kreću svi građani i koji su nastavak javnog gradskog prostora, odnosno ulica, unutar objekta.

Saopšteno je da bi 70 odsto prostora unutar objekta bili zaštićeni prostori i za sada van upotrebe, koji se kasnije mogu fazno i po potrebi koristiti.

"Time se ukupna površina Doma Revolucije adaptira tako da postaje urbani pejzaž i bezbjedan natkriveni javni prostor. Na parceli pored Doma revolucije projektovana je garaža koja je predviđena kao poslednja faza realizacije“, pojašnjava se u saopštenju.

Iz Ministratsva su rekli da prva faza realizacije podrazumijeva čišćenje objekta, demontažu postojeće fasade i pripremu gradilišta, a druga faza predviđa sanaciju čelične i betonske konstrukcije na objektu što je i najzahtjevnija faza realizacije.

"U trećoj fazi predviđeno je uređenje partera na parceli u skladu sa Projektom uređenja terena i pejzažne arhitekture koji je dio Glavnog projekta i završetak promenada unutar objekta kada de Dom revolucije biti i otvoren za javnost“, kaže se u saopštenju.

Nakon toga, navodi se, slijedi završetak radova na unutrašnjim komercijalnim i drugim prostorima - plugin-ovima što je četvrta faza, dok je peta izgradnja garaže.

Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, rekao je da je zadovoljan što je projekat pripremljen i da očekuje da u najkraćem roku bude raspisan tender za izvođenje pripremnih radova, koji podrazumijevaju čišćenje i uklanjanje staklenih panela.

Podsjeća se da je Dom revolucije u Nikšiću građen prema projektu arhitekte Marka Mušića u toj opštini od 1978. do 1989. godine i nikad nije završen.

"Predstavljen je kao jedan od četiri objekta crnogorske moderne na XIV Venecijanskom bijenalu arhitekture 2014. godine u crnogorskom paviljonu pod nazivom “Prikrivena blaga” nakon čega je pokrenuta inicijativa o njegovoj konačnoj revitalizaciji“, navode iz Ministarstva.

Konkurs i idejno rješenje revitalizacije je u regionu i šire više puta navedeno kao model po kome se mogu rješavati slični problemi u prostoru.

"U septembru će projekat biti predstavljen na Čikaškom bijenalu arhitekture kao jedan od ključnih projekata koji obilježavaju temu bijenala „Kreiranje nove istorije” („Making new history”) dok de u avgustu 2018. godine projekat biti predstavljen na godišnjoj DOCOMOMO konferenciji u Ljubljani kada će izaći i knjiga o RE-USE projektima u Crnoj Gori u kojoj je Dom revolucije centralni projekat“, najavili su iz Ministarstva.

Bonus video: