Minić: Ministar eksperimentom želi da sukobi ljekare i pacijente

Kako je kazala poslanica Demokrata, čini se da je jedini način za ostvarivanje prava na slobodan izbor specijalste i subspecijaliste “putem opravdanog prigovora”, što je, kako navodi, apsolutno neprihvatljivo i potpuno nezakonito
85 pregleda 5 komentar(a)
Valentina Minić, Foto: Demokratska Crna Gora
Valentina Minić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 17.06.2017. 12:12h

Projekat elektronskog zakazivanja Ministarstva zdravlja, koji se primjenjuje od petnaestog juna, sprovodi se protivno državnim zakonima, kazala je na današnjoj konferenciji za medije dr Valentina Minić, poslanica Demokrata u Skupštini Crne Gore.

„Program za centralno zakazivanje uskraćuje pravo pacijentu da izabere doktora specijalistu medicine, odnosno stomatologije, u skladu sa kadrovskim mogućnostima ustanove, koje mu je garantovano Zakonom o pravima pacijenata. Dakle, iako im je zakon dao to pravo, pacijenti neće biti u mogućnosti da direktno biraju svog ljekara specijalistu određene oblasti, jer ih program za zakazivanje vodi ka prvom slobodnom specijaisti, a ne ka onom kojeg je pacijent izabrao“, saopštila je Minić.

Kako je naglasila, čini se da je jedini način za ostvarivanje prava na slobodan izbor specijalste i subspecijaliste “putem opravdanog prigovora”, što je, kako navodi, apsolutno neprihvatljivo i potpuno nezakonito, zbog toga što se pravo na izbor specijaliste, koje pacijentu po zakonu pripada, ovakvim programom sužava samo na pravo koje može ostvariti po žalbi.

„Ukratko rečeno, Ministarstvo zdravlja je prvo napisalo, a zatim i sprovodi nezakoniti projekat, odnosno projekat kojim se krše zakonom garantovana prava građana. Nakon toga, potpuno naopakim redosljedom, kad je već počela primjena programa, ono donosi podzakonski akt, koji još uvijek nije objavljen u Službenom listu, a na osnovu kojeg je cijeli projekat morao biti realizovan. Međutim, sve i da se projekat sprovodi u skladu sa prethodno donesenim pravilnikom, on bi bio nezakonit, jer po informacijma koje imamo taj podzakonski akt nije u skladu sa zakonom, kao aktom više pravne snage“, naglasila je poslanica Demokrata.

Zanimljiva je i krajnje maliciozna namjera Ministrastva zdravlja, kako je Minić istakla, da se ovakvim eksperimentom stvori opasan razdor između ljekara, sa jedne, i korisnika zdravstvene zaštite, sa druge strane.

„Dame i gospodo iz Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore, direktno ste odgovorni za trenutno stanje u zdravstvu, jer nijeste obezbijedili dovoljan broj ljekara na svim zdravstvenim nivoima, kao ni savremene zdravstvene ustanove, aparaturu, metode i uslove za rad kakvi postoje u savremenom svijetu i EU. Naši ljekari, koji su se iz ljubavi prema struci i svojim građanima opredijelili da rade u ovakvom sistemu, direktno dovode u pitanje svoj strukovni opstanak, jer je samo stvar trenutka kada će im se desiti da zbog nepostojanja adekvatnih uslova i opreme upravo oni snose posljedice vaše trodecenijske nesposobnosti“, saopštila je Minić.

U ovom eksperimentu nad građanima Crne Gore, dodala je, kao i "nad našim zdravstvenim herojima," može se, umjesto velikog povjerenja, stvoriti veliki jaz i netrpeljivost u odnosu pacijent-ljekar, koji za rezultat može imati dalekosežne negativne posljedice i po jedne i po druge. Upozorila je i da je postojanje povjerenja u odnosu pacijent - ljekar jedan je od ključnih faktora, te neophodan uslov na putu izlječenja.

"Gospoda iz Ministarstva zdravlja ovom reformom od pacijenata prave žrtve bez prava na izbor, a od ljekara, naročito mladih, žrtve bez prava na prigovor. Cijelim projektom direktori JZU dobijaju mogućnost da preko žalbi pacijenata vrše dodatan pritisak na naše ljekare, a pacijenta povinuju policijskom uređenju bolnica, sve u cilju sanacije štete koju su isti stvarali 27 godina, vođenjem pogubne zdravstvene politike", saopštila je poslanica Demokrata.

Kako je zaključila, posao ministra je da zaštiti, a ne da suzi zakonom garantovana prava pacijenata i umjesto što eksperimentiše sa građankama i građanima Crne Gore, trebalo bi da učini nešto konkretno da se pomjerimo sa posljednjeg, odnosno pretposljednjeg mjesta na koje nas stavlja Evropski potrošački zdravstveni indeks.

Bonus video: