Vijesti nagradile maturante Srednje stručne škole "Sergije Stanić"

Četrnaest maturanata SSS “Sergej Stanić” su na matursko veče otišli u bijelim majicama na kojima je pisalo “mudrome dosta”
621 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2017. 16:54h

Medijska kuća “Vijesti”, televizija, novine i portal, prepoznali su aktivizam maturanata Srednje stručne škole "Sergije Stanić" koji su maturske toalete i odijela zamijenili bijelim majicama.

"Vijesti" su ovim mladim ljudima uručili prigodnu donaciju i tako nagradili i podržali njihovu poruku.

"Na poziv razredne smo krenuli da proslavimo maturski ispit, a onda smo došli ovdje i sačekalo nas je iznenađenje. Želim da se zahvalim "Vijestima" za ovo", rekao je Ivan Mujović.

Po dogovoru direktorice televizije "Vijesti" Marijane Bojanić i razredne, profesorice Saše Kovačević, učenike je Kovačević umjesto na kolače povela do redakcije "Vijesti".

"Osim snažne društvene poruke koju su poslali maturanti na maturskoj večeri, oni su odlučili da umjesto na glamurozne toalete i odijela potroše određenu svotu novca za nešto korisnije -putovanje. Mi smo odlučili da im pomognemo u tom planu. Skromnom ali pristojnom donacijom, uz pomoć jedne od turističkih agencija ćemo im omogućiti novčanu podršku za zajednički put", izjavila je direktorica Bojanić.

Osim vaučera za put koji ukupno vrijede oko 1.500 eura, maturanti su dobili i knjige.

Četrnaest maturanata oduševljenje, ali i ponos na svoje djelo/odijelo nijesu krili, ali ne poriču da su se premišljali zbog manjka podrške.

"Isprva su svi bili iznenađeni i začuđeni time što planiramo u majicama da dođemo na maturu. Neki su mislili da tu ideju nećemo realizovati, nekima je bilo smiješno, neki nijesu podržavali, ali je najbitnije da smo se međusobno podržali i uspjeli u realizaciji", kaže maturantkinja Jovana Vujošević.

Kada se pročulo da neki maturanti planiraju "buntovnički" da dođu na matursko veče, i u školi je bilo različitih reakcija i komentara.

"Reakcije nijesu bile najpozitivnije. Neki su mislili da time što ćemo obući majice ne odajemo poštovanje školi i maturskoj večeri”, kaže Jana Kilibarda.

Ipak, niko od njih se nije pokajao zbog svog postupka iako je bilo teško istrajati u odluci.

"Da mogu opet da biram da li da na matursko veče obučem odijelo ili majicu sigurno bih opet izabrao majicu. Ovo bih preporučio i svim ostalim generacijama jer je to odraz vrijednosti. Na majicama je, inače, pisalo "Sapiente sai", što prevedeno sa latinskog znači “mudrome dosta””, ističe Lazar Vujičić.

Zasluge za ovu ideju idu razrednoj Kovačević, koja je osim predloga podržala maturante da istraju. Ona kaže da su na samom početku svi pristali, ali kako se matursko veče bližilo odlučnih je ostalo nešto više od deset.

"Oni koji su povjerovali u ovu ideju su istrajali do kraja. Nažalost, okruženje i društvo je takvo da šalju pogrešne vrijednosti ali je bitno da oni koji su iznijeli poruku u nju i vjeruju. Sve što se radi u životu treba da se radi zbog ličnog osjećaja i vjere, a ne zbog koristi", kazala je Kovačević.

Galerija

Bonus video: