Zbog brucoša, zakon ide hitno

Upravni odbor UCG prije dva dana predložio je Vladi da upis 3.486 brucoša , koji će se, a u skladu sa Predlogom zakona, školovati o trošku države
50 pregleda 1 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Univerzitet Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.06.2017. 16:20h

Predlog zakona o visokom obrazovanju, koji je juče utvrdila Vlada, danas će biti dostavljen Skupštini Crne Gore, a ona će o njemu raspravljati vjerovatno već naredne sedmice, jer od usvajanja zavisi kad će biti raspisan konkurs za upis na Univerzitet Crne Gore, saznaju "Vijesti".

Upravni odbor UCG prije dva dana predložio je Vladi da upis 3.486 brucoša , koji će se, a u skladu sa Predlogom zakona, školovati o trošku države.

Ministar prosvjete Damir Šehović podsjetio je juče da izmjene Zakona stvaraju pretpostavke za kvalitetnije visoko obrazovanje.

Prema njegovim riječima, nakon sjednice Vlade, izmjene i dopune prepoznaju potreba uvođenja besplatnih osnovnih i master studija za studente koji studiraju po reformisanom modelu na UCG-u.

Šehović je pojasnio da se na taj način stvaraju pretpostavke da u Crnoj Gori studiraju oni koji znaju, a ne oni koji imaju.

“Svjesni smo da će to podrazumijevati potrebu izdvajanja određenog novca iz budžeta, ali smo isto tako svjesni da mi na taj novac ne gledamo kao na trošak, nego kao na investiciju, jer smo ubjeđeni da kvalitetnije investicije od investicije u znanje definitivno nema”, naveo je.

On je saopštio da će izmjenama i dopunama ovog Zakona biti uveden prijemni ispit za upis na master studije na UCG-u po reformisanom modelu.

“Htjeli smo da preduprijedimo i onemogućimo takozvano pranje diploma i činjenicu da studenti sa manje kvalitetnih fakulteta, dolazeći sa većim prosjekom, zauzimaju mjesto studentima sa kvalitetnijih fakulteta”, pojasnio je Šehović.

On je saopštio da će kvalitetu visokog obrazovanja doprinijeti i osnivanje Agencije za kvalitet visokog obrazovanja.

Šehović je naveo da se izmjenama Zakona prepoznaje potrebu rješavanja pitanja nedostatka praktičnih znanja, pa se uvodi obavezna praktična nastava na nivou od 25 odsto po predmetu, odnosno po godini.

Bonus video: