ADP Zid: Praksa preopterećuje nastavno osoblje

Prema njihovim riječima, iako praktična nastava predstavlja bitan aspekat obrazovanja, predloženo rješenje u procesu sprovođenja će naići na mnoge prepreke u primjeni
0 komentar(a)
škola, đak, đaci, ulenik, učenici, Foto: Shutterstock.com
škola, đak, đaci, ulenik, učenici, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.06.2017. 18:28h

Obaveza sprovođenja praktične nastave na svakom predmetu fakultetske jedinice, preopteretiće nastavno osoblje, javni i privatni sektor od kojeg se očekuje aktivna uloga u odrađivanju prakse, ocijenjeno je iz Asocijasicije za demokratski prosperitet (ADP) Zid.

Vlada je danas utvrdila izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, kojim je propisano uvođenje obavezne praktične nastave na nivou od 25 odsto po predmetu, odnosno po godini.

Iz ADP Zid su kazali da su povodom javnog poziva stručnoj i laičkoj javnosti za učešće u raspravi o tekstovima nacrta zakona iz oblasti obrazovanja, uputili Ministarstvu prosvjete prijedloge na Zakon o izmjenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju.

„Prijedlog Zakona izglasan je danas, na 30. sjednici Vlade, bez prethodnog davanja izvještaja konsultacija od Ministarstva prosvjete, koje je bilo dužno da objavi izvještaj deset dana od kraja javne rasprave, što je suprotno Uredbi o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona“, kaže se u reagovanju.

Iz ADP Zid tvrde da na argumentovane prijedloge za unapređenje zakonskog teksta nijesu dobili obrazloženje o neprihvatljivosti.

Kako su podsjetili, ADP Zid je predložio da se novim zakonskim rješenjem praktična nastava ne nameće kao obaveza od 25 odsto u odnosu na ukupnu opterećenost studenata, već da se praktična nastava organizuje u skladu sa mogućnostima, a u zavisnosti od ishoda učenja po pojedinom studijskom programu i menadžerskim kapacitetima fakulteta.

„Rješenje koje smo predložili nastalo je iz objektivne zabrinutosti kvalitetnog sprovođenja praktične nastave i želje da praktična nastava ne predstavlja samo normu i to posebno kada se radi o praktičnoj nastavi koja se sprovodi van fakultetske jedinice“, pojasnili su iz ADP Zid.

Prema njihovim riječima, iako praktična nastava predstavlja bitan aspekat obrazovanja, predloženo rješenje u procesu sprovođenja će naići na mnoge prepreke u primjeni.

„Kreiranje obaveznosti praktične nastave na svakom predmetu fakultetske jedinice, rezultiraće preopterećenošću ne samo nastavnog osoblja, već i javnog i privatnog sektora od kojeg se očekuje aktivna uloga u procesu odrađivanja praktične nastave“, smatraju u ADP Zid-u.

Navode da su iz tog razloga, kao rješenje pitanja praktične nastave, predložili da fakultetske jedinice osnivaju odjeljenja Karijernog centra koja bi omogućila bolju i kvalitetniju organizaciju praktične nastave, posebno kada se radi o praktičoj obuci van fakultetske jedinice.

„Ovakav model se već testira u okruženju, daje određene rezultate i predstavlja kvalitet kojim se fakulteti mogu isticati u odnosu na konkurenciju. To bi zasigurno skinulo obaveznost osiguranja održavanja praktične nastave što bi podiglo kvalitet u posredovanju, sklapanju i praćenju ispunjavanja ugovornih obaveza o praktičnoj nastavi i osposobljavanju kod drugih pravnih lica“, ocijenili su iz ADP Zid-a.

Oni navode da je u okviru trogodišnjih studija predloženim rješenjem predviđeno 1.350 sati rada na praktičnoj nastavi za tri godine, odnosno 450 sati po godini ili nešto iznad 56 radnih dana u toku akademske godine studija.

„Imajući na umu prijedlog Univerziteta Crne Gore (UCG) za upis u 2017/2018, kojim je planiran upis 3.486 studenata, samo od januara do maja 2018. godine biće potrebno organizovati blizu 200 hiljada radnih dana prakse, samo za studente sa UCG. A gdje su studenti privatnih fakulteta koji imaju identičnu obavezu?“, kaže se u reagovanju.

Iz ADP Zid-a ukazuju da će početkom 2020. godine ovo biti trostruko veći broj radnih dana, samo za osnovne studije, ne računajući studente na master studijama, za koje je takođe neophodno obezbijediti obaveznu praksu.

"Pitanje je koliki dio može da absorbuje naša privreda, a koliko će nastavnih baza biti organizovano na samim fakultetskim jedinicama", dodaje se u reagovanju.

Ocjenjuje se da su Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju morale da predvide da ustanove visokog obrazovanja prije svega vode računa da se sprovođenje praktične nastave izvodi na način da garantuje studentima kvalitet.

"Smatramo, da bez obzira da li se predloženo rješenje usvoji ili ne, potrebno je osigurati kvalitet prakse van fakulteta kroz efikasan monitoring i praćenje ishoda praktičnog učenja, kao i mentorisanja dodjele bodova sakupljenih kroz praksu", rekli su iz ADP Zid.

Oni su pozvali UCG da obrate pažnju na ovaj segment.

"Jedno od rješenja može biti izrada standardizacije procedure koja bi pratila Ugovore koji će fakulteti nuditi poslodavcima", navode iz ADP Zid.

Bonus video: