NVO "Breznica" podnijela krivičnu prijavu protiv Mirka Đačića

Na ovaj potez su se odlučili zbog osnovane sumnje da je gradonačelnik Pljevalja izvršio ili odobrio krivična djela divlje gradnje, protivzakonite sječe drva bez doznake, zloupotrebe službenog položaja, nesavjesnog rada u službi, protivpravnog sticanja imovinske koristi za sebe ili drugoga, kao i druga krivična djela
0 komentar(a)
sječa drveća Pljevlja, Foto: Ekološko društvo Breznica
sječa drveća Pljevlja, Foto: Ekološko društvo Breznica
Ažurirano: 15.06.2017. 17:09h

Ekološko društvo "Breznica" podnijelo je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužiocu protiv predsjednika Opština Pljevlja, Mirka Đačića.

Kako su naveli, na ovaj potez su se odlučili zbog osnovane sumnje da je gradonačelnik Pljevalja izvršio ili odobrio krivična djela divlje gradnje, protivzakonite sječe drva bez doznake, zloupotrebe službenog položaja, nesavjesnog rada u službi, protivpravnog sticanja imovinske koristi za sebe ili drugoga, kao i druga krivična djela.

Đačić je, kako navodi izvršni direktor ove NVO, Milorad Mitrović, početkom aprila ove godine naložio protivzakonitu sječu stabala koja su se nalazila u drvoredu u ulici Kralja Petra I oslobodioca u Pljevljima, bez prethodnih pribavljanja rješenja kojim se dozvoljava sječa.

"Tuženi je kao ovlašćeno lice u pravnom licu - Opštini Pljevlja naložio protivzakonito uklanjanje i sječu stabala suprotno članu 53. Zakona o šumama Crne Gore, koji predviđa da se stabla mogu sjeći samo nakon njihovog odabiranja, obilježavanja i evidentiranja, odnosno doznakae, u skladu sa programom gazdovanja šumama i izvođačkim projektom," navodi Mitrović u saopštenju. Đačić je, kako dodaje, naložio uklanjanje stabala iz drvoreda starosti oko sedamdeset godina, kao i uklanjanje panjeva posječenog drveća suprotno odredbama Zakona o šumama Crne Gore, gdje nije izvršeno obilježavanje i evidentiranje posječene drvne mase, obilježavanje panjeva bespravno posječenih stabala. "Tuženi je naložio i omogućio izvođenje građevinskih radova u rekonstrukciji dijela ulice Karlja Petra u Pljevljima, bez javnog poziva/tendera za izbor najpovoljnijeg izvođača, bez unaprijed pribavljene planske dokumentacije, odnosno bez međusobne usklađenosti planskih dokumenata, bez Urbenističko tehničkih uslova i neophodne Građevinske dozvole, koju izdaje organ uprave nadležan za poslove uređenja prostora i izgradnje objekata, odnosno organ lokalne uprave nadležan za poslove uređenja prostora i izgradnje objekata, sve suprotno odredbama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata ( "Sl. listu Crne Gore", br. 51 od 22. avgusta 2008, 40/10, 34/11, 47/11, 35/13, 39/13, 33/14)," dodaje u saopštenju Mitrović. Sve pomenute protivzakonite aktivnosti, navode iz "Breznice", koje su sprovedene u konkretnom slučaju, su urađene i bez po Zakonu neophodne izrade Elaborata Studije procjene uticaja projekta na zivotnu sredinu, koju je trabalo da prati javna rasprava.

Međutim, Agencija za zaštitu životne sredine, kako su naglasili. nije bila ni obaviještena o namjerama i planiranim aktivnostima tako da niti je bilo javnih rasprava, niti izrade ili usvajanja pomenutog Elaborata. "Tuženi je bio svjestan i znao je da takvo ponašanje i aktivnosti nisu zakonite, jer iste nisu u skladu sa važećim zakonskim propisima, da se na ovaj način grubo krše brojni zakonski propisi i da se na taj način stvara mogućnost brojnih zloupotreba i korupcionaških radnji i nanošenje nepopravljive i nenadoknadive štete građanima, pogotovo na način kako je to uradio tuženi, koji je zloupotrebljavajući svoj položaj imao za cilj ostvarivanje protivpravne imovinske koristi, za sebe ili drugoga," zaključio je Mitrović.

Bonus video: