U državi nema nadležnih za Solila: Ping-pong za inspekciju

“Yacht Voyage", na Staroj Račici drži marinu Solila, bez važećeg ugovora o zakupu
156 pregleda 7 komentar(a)
Solila, Foto: Siniša Luković
Solila, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.06.2017. 13:40h

Uprava za inpekcijske poslove (UIP) odgovornost za zaustavljanje rada nelegalne marine Solila u Tivatskom zalivu, prebacila je ponovo na Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MPS), poručujući da im se Morsko dobro do sada nije obraćalo sa zahtjevom za kontrolu.

Na pitanje "Vijesti" da li će inpekcijska uprava kojom rukovodi Božidar Vuksanović (DPS) nakon incidenta sa zapaljenjem i potonućem jahte "Yulia", prije mjesec na Staroj Račici, kontrolisati privrednih aktivnosti koje se tamo vrše, iz UIP su kazali da je, shodno Zakonu o zaštiti mora od zagađivanja sa plovnih objekata, odgovor na to pitanje u nadležnosti MPS, odnosno Lučke kapetanije.

Zakonom su, između ostalog, uređeni i prihvat i rukovanje otpadom u lukama, kao i odgovornost i naknada štete u slučaju zagađivanja, a Lučka kapetanija vrši nadzor i privezišta ili pristanište, rekli su iz UIP.

Nakon incidenta sa "Yuliom" kada se u more izlilo više stotina litara nafte, ispostavilo se da tivatska firma "Yacht Voyage", koja na Staroj Račici drži "marinu Solila", to radi bez važećeg ugovora o zakupu sa Morskim dobrom iz Budve.

Utvrđeno je i da se davanjem usluga priveza, odnosno iznajmljivanja brodova na toj lokaciji, bavi bez adekvatnih papira i dozvola, te da ne ispunjava ni minimum tehničkih i uslova pomorske sigurnosti da bi mogla legalno poslovati kao objekat nautičkog turizma.

Iz MSP su ranije kazali da inspekcija sigurnosti pomorske plovidbe tog resora "nije organ koji može da dozvoli ili ne dozvoli rad firme koja se bave iznajmljivanja jahti, niti da ulazi u postupak utvrđivanja pravnog legitimiteta zakupa morskog dobra".

Direktor Direktorata za pomorstvo MSP, kapetan Vladan Radonjić, tada je kazao da je to obaveza Morskog dobra koje upravlja i gazduje obalom, odnosno Turističke inspekcije koja bi, prema Zakonu o turizmu, trebalo da spriječi nelegalno iznajmljivanja i priveza brodova u lukama nautičkog turizma, te rad cijele marine ako ona ne ispunjava uslove.

Radonjić je rekao da marina na Solilima "neće biti predmet pojačanog nadzora inspekcije MSP, jer nelegalno zauzimanje obale nije u nadležnosti Inspekcije sigurnosti plovidbe".

Iz Morskog dobra su ranije potvrdili da se privredne aktivnosti na oko 150 metara operativne obale pristaništa-privezišta Stara Račica obavljaju bez važećeg ugovora o zakupu.

Iz UIP su kazali da im se Morsko dobro "nije obraćalo sa zahtjevima za kontrole.

UIP je ranije kontrolisala restorane i noćni klub "Movida", te istoimenog kupališta uz marinu Solila, ali nije našla nepravilnosti. Vlasnik i osnivač "Movide" i "Yacht Voyagea" je ruski državljanin Sergej Voronkov. Inspektori nisu, provjeravali desetak njegovih katamaran jahti i nekoliko motornih mega-jahti koje su godinama vezane na obali Stare Račice uz "Movidin" restoran i kupalište.

"S obzirom na to da tokom ljetnje turističke sezone imamo veliki broj objekata koji su predmet naših nadzora, a samo jednog turističkog inspektora za opštinu Tivat, nadzor plovnih objekata je rađen samo kod subjekata za koje imamo saznanja da su djelatnost otpočeli bez odobrenja za rad", kazali su "Vijestima" iz UPI.

U Opštini Tivat znaju da se na Staroj Račici nelegalno obavljaju privredne aktivnosti priveza i iznajmljivanja jahti.

"Sekretarijat za ekonomski razvoj i preduzetništvo preuzeo je poslove iz oblasti turizma i ugostiteljstva u avgustu 2016. i do danas tom organu 'Yacht Voyage' ili 'Movida' nisu podnosili prijavu o obavljanju privredne djelatnosti u lukama nautičkog turizma", rečeno je "Vijestima" iz Opštine.

“Yulia” kažnjena sa 2.150 eura

Inspekcija je prije tri godine kontrolisala katamaran "Yulia" koji je nedavno izgorio i potonuo u marini “Solila". Turistička inspekcija je tada utvrdila da "Yacht voyage" ima odobrenje za iznajmljivanje jahte "Yulia", ali da firma nije podnijela prijavu o početku obavljanja turističke djelatnosti. Tada su prekršajno kažnjeni sa 2.150 eura. Inspekcija je 2016. nadzirala postavljanje privremenih objekata - plaža, restoran, terasa, koji su vlasništvo "Movida", ali tada nisu utvrđene nepravilnosti, saopštili su iz UIP-a, a nisu ni pokazali interesovanje za čitavu jednu marinu, koja se nalazi uz kontrolisanu plažu i kupalište.

Bonus video: