Simović da ispita kako Lovačka organizacija BP troši pare

Lovi se i kad je lovostaj, sumnjamo da se novac neodgovorno troši, poručili iz Mreže NVO sjevera
134 pregleda 0 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Vlada Crne Gore
Milutin Simović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 13.06.2017. 19:18h

Tim za istraživačke programe Mreže nevladinih organizacija Sjevera zatražio je od ministra poljoprivrede Milutina Simovića da ispita poslovanje Lovačke organizacije Bijelo Polje.

U otvorenom pismu navode da društvo, na čelu sa Milošem Popovićem, već 10 godina posluje “neozbiljno i neodgovorno” - da se lovi i u vrijeme lovostaja, često i na nedozvoljen način, i da sumnjaju da se novac neodgovorno troši.

Član tima i predsjednik NVO “Breznica” Milorad Mitrović kazao da je prilikom dobijanja lovišta na gazdovanje podnesen i plan gazdovanja lovištem, u kojem su naznačene vrste i količine divljači, ali da nema tačnih podataka o odstrelu.

“Društvo nema upravnika lovišta u radnom odnosu, ni stručna lica koja bi obavila stručno brojanje divljači, kako je propisano zakonom”.

Mitrović tvdi da je očigledno da od takvog gazdovanja korist imaju samo Popović i sekretar te NVO Tufo Pućurica.

“Planom gazdovanja lovištem predviđena su ulaganja u izgradnju lovnih objekata, koji nikada nijesu sagrađeni, a novac je potrošen nenamjenski i papirološki pokriven...”

Mitrović je ocijenio da je posebna priča je izgradnja lovačkog doma.

“Priča se da umjesto izgradnje lovačkog doma rukovodstvo lovačke organizacije grade privatno kuće za sebe i kupuju stanove, a sve od novca koji je prikupljen od članarina lovaca, kao i od građana prilikom promjene oružnih listova...”

Mitrović je saopštio i da se troškovi fiktivno pravdaju računima za gorivo, te drugim administrativnim troškovima i dnevnicama za obilazak lovišta.

“Zašto Ministarstvo za poslove lovištva ne izvrši nadzor nad ekonomsko finansijskim planom gazdovanja lovištem u Bijelom Polju, gdje su planirani prihodi preko 800.000 eura, šta je sa sredstvima od članarine i novca uplaćenog za zamjene oružnih listova... Lovci se pitaju šta je sa ogromnim novcem koji oko 500 lovaca godišnje plati u vidu članarine? Zašto se za posljednjih 10 godina ne održava skupština lovaca”.

Pućurica: Sve je po zakonu, podnijećemo krivične prijave

Pućurica je demantovao sve optužbe i najavio krivičnu prijavu protiv tima za istraživačke programe Mreže NVO sjevera. Tvrdi da nije tačno da je gazdovanje neodgovorno i neozbiljno i da se uglavnom žale krivolovci uhvaćeni posljednjih dana. “Netačno je da nema stručnih ljudi, jedino što nisu u radnom odnosu i svake godine mi dostavljamo godišnji plan gazdovanja koji usvaja ministarstvo i dostavljamo izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama u lovištu, kao i katastar lovišta a lovočuvari vrše brojanje divljači, shodno zakonu, u proljeće i na kraju lovne sezone.

Uvijek u toku lovnog dana pratimo koliko se koje vrste divljači odstrijeli, o čemu postoji ažurna evidencija”.

Pućurica je demantovao da koriste gorivo u privatne svrhe i da rukovodstvo gradi stanove i kuće od članarine. “Ti isti ljudi koji nas prozivaju su podnijeli krivičnu prijavu vrhovnom državnom tužiocu, po čijem nalogu je izvršena kontrola finansijskog poslovanja... od od 2009. do kraja 2017. godine, i nakon detaljnog vještačenja ustanovljeno da je organizacija poslovala u skladu sa zakonom”, tvrdi Pućurica , dodajući da ukupan godišnji priliv novca za članarinu nikada nije prelazio 15000 eura.

Bonus video: