U Beču predstavljen "Podgorički model" modernizacije javne rasvjete

Projektom uvođenja LED tehnologije u javnu rasvjetu na seoskom i prigradskom području, Glavni grad ce štedjeti preko 80% od trenutne potrošnje iz koje će se ugrađene svjetiljke plaćivati i održavati u narednih dvanaest godina
0 komentar(a)
Dragutin Đeković, Beč, Foto: PG Biro
Dragutin Đeković, Beč, Foto: PG Biro
Ažurirano: 12.06.2017. 14:00h

Menadžer Glavnog grada Dragutin Đeković je na prvom Forumu održivosti koji je u organizaciji Evropske energetske zajednice održan u Beču, prezentovao "Podgorički model" za modernizaciju i poboljsanje energetske efikasnosti javne rasvjete.

"Podgorički model" zamjene postojeće javne rasvjete modernim svjetiljkama najnovije generacije LED tehnologije, priznat je kao inovativan i preporučen drugim lokalnim upravma i regionu i šire, kazali su iz Glavnog grada.

"Riječ je o modelu koji je u potpunosti osmišljen od strane stručnih službi Glavnog grada, a koji se bazira na ESP-ESCO modelu i njime se investicija isplaćuje isključivo uštedom električne energije u periodu od dvanaest godina," rekli su.

Kako se navodi, projektom uvođenja LED tehnologije u javnu rasvjetu na seoskom i prigradskom području, Glavni grad ce štedjeti preko 80% od trenutne potrošnje iz koje će se ugrađene svjetiljke plaćivati i održavati u narednih dvanaest godina.

"Pored zapaženog izlaganja na konferenciji, menadzer Đekovic se sastao sa austrijskim ministrom za životnu sredinu, Androm Rupehterom, a imao je i niz bilateralnih sastanka sa visokim dužnosnicima u austrijskim ministarstvima za životnu sredinu i energetiku, kao i sa predstavnicima raznih fondacija koje se bave održivim razvojem i energetskom efikasnošću," rekli su iz Glavnog grada.

Tom prilikom, zaključili su, Đeković je razgovarao o nizu potencijalnih razvojnih projekata u Glavnom gradu i u načelu dogovorio izradu Plana odrzive urbane mobilnosti (SUMP) za Podgoricu u vidu donacije vrijedne oko 100 000 eura.

Bonus video: